26 / 04 / 2024

1964 yılında İstanbul'un imarı için hazırlanmış 1.200 proje varmış!

1964 yılında İstanbul'un imarı için hazırlanmış 1.200 proje varmış!

1964 yılında İmar Bakanı Uzer, Bütçe Komisyonu'nda yaptığı konuşmada şehrin imar durumunun tam bir keşmekeş içinde olduğunu ve yerli ve yabancı uzmanlar tarafından bin 200 tane imar projesi hazırlandığını söylemiş.



İSTANBUL'UN İMARI İÇİN 1200 PROJE VAR.


Celalettin Uzer, şehrin imar durumunun tam bir keşmekeş içinde olduğunu söyledi.


  İmar ve İskan Bakanı Celalettin Uzer, Bütçe Komisyonu'nda bakanlığın bütçesinin müzakeresi sırasında yaptığı konuşmada, ''İstanbul'un imarı konusu tam bir keşmekeş içindedir. Bu konuda yerli ve yabancı uzmanlar tarafından hazırlanmış 1200 proje vardır'' demiştir.

  Bakan, evinde tadilat yapmak isteyen vatandaşın lüzumsuz formaliteler yüzünden masrafa girip zaman kaybettiğini bildirmiş ve mevzuatın düzeltilmesinin zaruri olduğunu söylemiştir.

  Uzer gecekondular hakkında da şu izahatı vermiştir.


  ''1960 yılında 240 bin olan ve kendi haline bırakıldığı takdirde 1970 yılında sayısı 700 bine ulaşacağı tahmin olunan gecekondu problemini halletmek üzere bakanlık tarafından hazırlanan (gecekonduların, ıslah, tasfiye ve önlenmesi hakkındaki) kanun tasarısı Başbakanlığa sevk edilmiştir. Ankara,


1964 yılında İstanbul un imarı için hazırlanmış 1.200 proje varmış!


İstanbul ve  İzmir  illerinde lüzumlu ıslah, tasfiye ve önleme çalışmalarına geçilmiştir.

  İstanbul, İmar Müdürü olan ve meslekten olan ve meslekten olmayan, avukatın yerine bir mühendis veya mimarın tayini lazımdır ve bu bir gerçektir.''

  Bütçenin maddelerinin müzakeresi sırasında Yozgat Milletvekili Veli Uyar, tabi afetler dairesinin bürokrasi içinde boğulduğunu fazla ücretler verildiğini ve hayali kadrolar kurulduğunu ileri sürmüştür.

  Tabi Senatör Sami Küçük de, sahillerin kamusallaştırılmasını istemiştir. Küçük, ''Bazı açıkgözler sahili doldurup, inşaat yapmaktadır. Tedbir alınmazsa bu konu ileride hükümetin başına dert açar'' demiştir.


Milliyet Gazetesi 22 Ocak 1964



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön