23 / 04 / 2024

1965 yılında bir vatandaş, Aksaray Meydanı için proje hazırlamış!

1965 yılında bir vatandaş, Aksaray Meydanı için proje hazırlamış!

1965 yılında Hayri Nişancalı adında bir vatandaş, Aksaray Meydanı için bir proje hazırlamış ve üst üste iki yeraltı geçidinin olduğu projenin maketini İstanbul Belediyesi'ne hediye etmiş.



1965 yılında bir vatandaş, Aksaray Meydanı için proje hazırlamış!


Bir vatandaş Aksaray Meydanı için bir proje yaptı.


Belediyeye hediye etti: 64 yaşındaki Hayri Nişancalı adında oto yedek parçası satan bir şirkette satış şefi olan bir İstanbullu, geceli gündüzlü üzerinde çalışarak Aksaray Meydanı'nı modern bir hale sokmak için hazırladığı projesinin maketini Belediye Reisi Haşim İşcan'a hediye etmiştir. Resimde, maket Hayri Nişancalı ve Belediye Reisi İşcan görülüyor.


  Bir şirkette otomobil yedek parçası satış şefi olan Hayri Nişancalı adında, trafik işlerine hevesli bir şahıs Aksaray Meydanı için yaptığı projeyi Belediye'ye hediye etmiştir.


  64 yaşındaki Hayri Nişancalı'nın yaptığı bu projede, otomobiller ve yayalar hiç kesişmeden yollarına devam edebileceklerdir. Amatör trafikçinin söylediğine göre, proje kusursuzdur ve Aksaray Meydanı'ndaki trafik 


1965 yılında bir vatandaş, Aksaray Meydanı için proje hazırlamış!


tıkanıklığına cevap verecek durumdadır. Projeye göre Topkapı - Beyazıt, Yenikapı - Saraçhane istikametlerinde üst üste iki yeraltı geçidi bulunmaktadır. Ayrıca karşıdan karşıya geçecek yayalar için de yeraltı geçitleri düşünülmüştür. 

  Hayri Nişancalı, Aksaray Meydanı'nın tam ortasında, yeraltı geçitlerinin üstünde 200 metrekarelik bir parkın da tesisini düşünmektedir. Bu parkın etrafında kanepeler ve ortasında da Fatih'in heykeli bulunmaktadır. Fatih'in heykeli dikilmediği takdirde buraya bir havuz inşa edilebilecektir.

  Proje sahibi, mali imkansızlıklar içinde bulunan İstanbul Belediyesi'nin gelirinin ne şekilde arttırılabileceğini de düşünmüş ve yeraltı geçitlerinde 46 dükkan yapılabileceğini hesaplamıştır. Ayrıca geçidin üzerinde 4 satış kulübesi de inşa edilebilecektir. Dükkanlar kalorifer ile ısıtılacaktır.

  2 bin liraya mal olduğunu söylediği maketini gören Belediye Başkanı Haşim İşcan, Nişancalı'ya teşekkür etmiş ve:

 -''Bir vatandaşın şehir işlerine gösterdiği alaka bizleri memmun etmiştir. Belediye projeyi tetkik edecektir. İnşallah istifade edeceğiz.'' demiştir.


Hürriyet Gazetesi 6 Ağustos 1965 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön