25 / 04 / 2024

1965 yılında Galata Kulesi'ne külah geçirilecekmiş!

1965 yılında Galata Kulesi'ne külah geçirilecekmiş!

1965 yılında, Galata Kulesi'ne ekli olan iki ahşap kat yıkılmış. 51.65 metre uzunluğunda olan Kule'ye bir külah geçirilecekmiş ve boyu 70 metreyi aşacakmış. Yapılan kazılarda Kule'nin altında gizli bir tünele de rastlanmış.



1965 yılında Galata Kulesi ne külah geçirilecekmiş!


Boyu 70 metre olacak: 1500 yıllık bir yapı olan Galata Kulesi, 51.65 metre idi. Yeni şekli ile boyu 70 metreyi aşacaktır. Kuleye 1875 yılında eklenen iki ahşap kat yıkılmıştır. Şimdi bu katların yerine, bir külah geçirilecektir. Resimde, ahşap katları sökülen Galata Kulesi görülüyor.


Galata Kulesi'nin altında gizli bir tünele rastlandı.


TURİSTİK BİR HALE GETİRİLMEK ÜZERE RESTORE EDİLEN KULENİN AHŞAP İKİ KATI SÖKÜLDÜ


  Galata Kulesi'nin İstanbul Belediyesi tarafından girişilen onarımına devam edilmektedir. Bu maksatla 90 yıl önce kulenin üzerine ilave edilen iki ahşap kat sökülmüştür.

  Kulenin temelini takviye maksadıyla yapılan kazıda ise dört metre derine inilince, kulenin merkezinden geçen bir tünel ortaya çıkmıştır. 70 santim genişliğinde 140 santim yüksekliğinde muntazam taş örtülü olan bu tünelin Cenevizliler tarafından gizli kaçış yolu olarak denize kadar inildiği ileri sürülmektedir. Tünelin içinde otuz metre kadar ilerlenebilmiş ve daha  


1965 yılında Galata Kulesi ne külah geçirilecekmiş!


sonra çöküntülere rastlanmıştır. Haliç istikametine inen bu tünelden başka Galata'ya inen diğer gizli bir geçidin daha mevcut olduğu zannedilmektedir.


İSKELETLER BULUNDU


  Aynı kazı sırasında insan iskeletleri kalıntılarıyla dört kafatası, eski paralar ve bir kitabe bulunmuştur. Adli Tıp tarafından yapılan incelemelerden sonra kemiklerin hangi devirden kaldığı anlaşılacak ve böylece bir esrar perdesi aydınlanacaktır. İlgililer, iskeletlerin Kanuni zamanında zindan olarak kullanılan kuleden gizli yolu bulup kaçmaya teşebbüs ederken toprak altında kalıp ölen mahkumlara ait olabileceği nazariyesini ileri sürmektedirler.

  Bu arada, cetleri tarafından inşa edilen tarihi Galata Kulesi'nde onarım yapıldığını öğrenen Cenovalılar İstanbul Belediyesi'ne müracaat ederek tadil projesi hakkında bilgi istemişlerdir.


Hürriyet Gazetesi 9 Eylül 1965 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön