25 / 04 / 2024

1967 yılında Galata Kulesi'nin restorasyonu tamamlanmış!

1967 yılında Galata Kulesi'nin restorasyonu tamamlanmış!

1964 yılında başlanan, Galata Kulesi'nin restore işi 1967 yılında tamamlanmış. 3 milyon liraya restore edilen sekiz katlı Galata Kulesi'nin boyu, yerleştirilen külah ile 70 metreyi bulmuş.



1967 yılında Galata Kulesi nin restorasyonu tamamlanmış!


Galata Kulesi yarın açılıyor


Üç yılda 3 milyon liraya onarılan tarihi kulede çeşitli turistik tesisler buluyor.


  RESTORE edilen Galata Kulesi yarın açılacaktır. 2 Ekim 1964 de başlanan onarım işi üç yılda ve 3 milyon lira sarfı ile tamamlanmıştır. Onarım sırasında eski yapılarda kullanılan >>kıtıklı sıva>> kullanılmış, korkuluklar eski bir korkuluk örnek alınarak yapılmıştır. 


  Kulenin toprak seviyesinden, gece kulübünün tavanına kadar olan yüksekliği 52, külah ile yüksekliği ise 70 metreyi bulmaktadır. Külahın üstüne konan alemin yüksekliği ise 7 metre 10 santimdir. Ahşap olan külah kısmı restorasyon sırasında betona çevrilmiş, üstü keçe ve kurşunla kaplanmıştır.

  8 katı bulunan kulenin 6'ncı kata olan bölümlerinde hatıra eşyalarının satılacağı küçük dükkanlar, bürolar, depo ve mutfak bulunmaktadır. Altıncı kat fuaye, 7'nci kat lokanta, 8'inci kat ise gece kulübü olarak düzenlenecektir. Bu katın etrafında İstanbul'un seyredileceği teras bulunmaktadır. Sekizer kişilik iki asansör Belediye Encümeni'nin 5 lira olarak tesbit edeceği bildirilen giriş parasını ödeyenleri altıncı kata kadar çıkaracaktır.

  Lokanta ve gece kulübünün işletmesini alacak şahıs tefriş sırasında yapacağı işler için Belediye'nin onayını almak zorunda olacaktır. İhale henüz yapılmadığından kuleden bir süre sadece İstanbul'un yüksekten seyretmek isteyenler yararlanacaktır.


Milliyet Gazetesi 27 Eylül 1967



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön