25 / 04 / 2024

1967 yılında Haliç'e üçüncü bir köprü yapılacakmış!

1967 yılında Haliç'e üçüncü bir köprü yapılacakmış!

Nüfusu iki buçuk milyona yaklaşan İstanbul'un trafik derdini halledilmek için, Haliç üzerine üçüncü bir köprü yapılacakmış. Köprü, 450 metre uzunluğunda olacakmış ve 46 milyon 129 bin 132 liraya mal olacakmış.



1967 yılında Haliç e üçüncü bir köprü yapılacakmış!


İSTANBUL'un trafik sıkışıklığını gidermek için üçüncü bir köprü yapılacaktır. Resimde Galata (1) ve Atatürk köprüleri (2) ile yapılacak üçüncü köprüleri ile yapılacak köprünün yeri görülmektedir.


Her gün artan trafik sıkışıklığını gidermek için


Haliç'e üçüncü bir köprü yapılacak...


Ayvansaray ile Halıcıoğlu'nu birleştirecek yeni köprü 450 m. uzunluk ve 25 m. genişlikte olacak.


  Nüfusu iki buçuk milyona yaklaşan İstanbul'un keşmekeş halindeki trafik derdini halledebilmek için, Haliç üzerine, Galata ve Atatürk köprüleri genişliğinde üçüncü ve yeni bir köprü inşası hazırlıkları tamamlanmış, plan ve projeler Belediye Başkanlığı'na verilmiştir.

  

  Yapılan hesaplara göre Ayvansaray ile Halıcıoğlu arasında inşası düşünülen dubalı çelik köprünün maliyeti 46 milyon 129 bin 132 liraya çıkacaktır. Sadece köprü bedeninin masrafı 41 milyon 719 bin 726 lira 96 kuruştur. İstanbul Belediyesi ilgililerinin bildirdiğine göre, Devlet Demir ve Çelik Müesseseleri köprünün çelikleri için kredi açtığı takdirde, İstanbul Belediyesi bu köprüyü iki yıl içinde inşa edip, Haliç üzerine monte edilecektir.

 

  Yapılan etütlere göre köprünün ayaklarının yerleştirileceği kısımlar, İstanbul ve Rumeli Yakası'nda büyük yollarla açılacak, böylelikle şehrin trafik yükü, bu yeni köprü ile yarı yarıya hafifletilmiş olacaktır.


  Galata Köprüsü'nün 468, Atatürk Köprüsü'nün 455 metre uzunlukta olmalarına mukabil, yeni köprü 450 metre uzunluğunda yapılacak. Eni ise diğer köprüler gibi 25 metre genişliğinde bulunacaktır. Yeni köprünün yüksekliği farklı olacaktır. Galata Köprüsü 7 metre 75 santim yükseklikteyken, yeni köprü 6 metre 39 santim yükseklikte inşa edilecektir. 

 

  İstanbul Belediyesi bu konu üzerinde bir sonuca varabilmek için hükümetle temasa geçmek üzere hazırlıklara başlamıştır.


Hürriyet Gazetesi 15 Ekim 1967



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön