24 / 04 / 2024

1968 yılında apartman inşaatı gün geçtikçe artıyormuş!

1968 yılında apartman inşaatı gün geçtikçe artıyormuş!

İstanbul'da apartman inşaatı gün geçtikçe artıyormuş. Sadece Kadıköy'de 569 tane apartman inşa edilmiş, diğer ilçelerle bu sayı bin 500'e yaklaşmaktaymış. Anadolu Yakası'nda bir yılda 500 milyon liralık bina yapılmış.



1968 yılında apartman inşaatı gün geçtikçe artıyormuş!


Apartman inşaatı gün geçtikçe artıyor


Yalnız Anadolu Yakası'nda bir yılda 500 milyon liralık bina yapıldı.


1967 yılı İstanbul için tam manasıyla bir inşaat yılı olmuştur. Sadece Kadıköy semtinde 12 ayda yapılan apartmanların sayısı 569'u bulmuş, diğer ilçelerle birlikte bu rakam 1500'e yaklaşmıştır.


  En azı üç veya dört katlı olan fiyatları 40 binle 250 bin lira arasında değerlendirilen apartman dairelerinin yüzde yetmişi şehrin Anadolu Yakası'nda yapılan inşaatların oldukça yüksek bir rakama ulaşması üzerine, bina yapanlar arasında rekabet de başlamış ve 10 - 20 bin lira peşinle daire satışları dahi olmuştur.

  Belediye yetkilileri ve inşaat yapan şirket temsilcilerinin ifadelerine göre, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda bu yıl bina yapımına 500 milyon lira civarında para sarf edilmiştir. Bu rakamın daha da yüksek olabileceğini söyleyen inşaat müteahhitleri, ''Ortalama olarak inşaattan yüzde on civarında kar temin edilmektedir.'' demişlerdir.

  Genellikle betonarme yapılan ve çift daireleri inşa edilen binalardan, yine 1967 yılı içinde dördü çökmüş ve bu kazalarda iki ölü, 14 de yaralı tespit edilmiştir. Çöken binaların hemen hepsinde acele edildiği, yahut da eksik malzeme kullanıldığı anlaşılmıştır. Yine ilgililerden elde edilen bilgiye göre, ölüm ve yaralanma olaylarının vuku bulduğu inşaat çökmelerinden sorumlu olanların hiçbiri tutuklu bulunmamakta ve gayrı mevkuf olarak yargılanmaktadır.

  İnşaatçılar 1968 yılı projeleri için, ''Artık blok apartmanlar yapılma yoluna gidilecek, gün geçtikçe arazi daralmakta ve müstakil binalara elverişli olmamaktadır.'' demiştir.


(1968 yılında Reşat Altın 185 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 1 Ocak 1968



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön