25 / 04 / 2024

1968 yılında Kuleli Askeri Lisesi, 100 yıl sonra ''kule''ye kavuşmuş!

1968 yılında Kuleli Askeri Lisesi, 100 yıl sonra ''kule''ye kavuşmuş!

1840'lı yıllarda çıkan büyük bir yangında Kuleli Askeri Lisesi'nin kuleleri yanmış ve ''Kuleli'' kulesiz kalmış. 1965 yılında başlanan restore çalışmalarıyla kulesiz askeri lise, adına uygun şekilde Kuleli hale getirilmiş.



1968 yılında Kuleli Askeri Lisesi, 100 yıl sonra kule ye kavuşmuş!


KULELİ'ye kule takıldı


  TARİHİ Kuleli Askeri Lisesi'nin eskiyip ortadan kaybolan kulelerinin yerine yenisi yapılmıştır.

  Okulun, uzun zamandan beri devam eden restore çalışmaları nihayet son safhaya gelmiş ve tarihi Kuleli'nin çehresi değişmiştir. 150 yıllık mazisi olan bina, dış görünüşü bozulmadan tamamen kargir hale konulmuş ve günün icaplarına göre modern bir askeri lise kazanılmıştır. 1965 yılında başlayan çalışmaların tamamen son bulduğunu bildiren Okul Kumandanı ''Ecdada layık bir şekil verdiğimiz için memmunuz'' demiştir.


 KULESİZDİ


  II. Mahmut zamanında Yeniçeri Ocağı'nın lağvedilmesi üzerine kışla olarak yapılan Kuleli binası, daha sonra çeşitli değişmelere uğramıştır. Sultan Abdülmecit zamanında 1840 yıllarında yapılan ilk kuleler bir kaç yıl sonraki büyük yangında tamamen yanmış ve tarihi ''Kuleli'' kulesiz kalmıştır.


İKİ YILLIK ÇALIŞMA

 

  Yüz yılı aşan bir kulesiz devirden sonra, okulun adına uygun şekilde kule yapılması kararlaştıran ilgili makamlar, Selimiye Kışlası'nın da kulelerini düzenleyen bir müteahhide bu işi vermişlerdir. İki yıla yakın devam eden çalışmalardan sonra, yerden itibaren 65,5 metre yüksekliğindeki iki kulenin inşaatı tamamlanmıştır.


TARİHİ ALEM


  Kulelere, içeriden merpenle çıkalabildiğini ifade eden yetkili makamlar, ''Kulenin tepesindeki alem de tarihi bir kıymete sahiptir.'' demişlerdir.

  1907 yılından bu yana ilk defa büyük çapta bir yenileme işine girişildiğini bildiren Kuleli Askeri Lisesi Kumandanı, ''Üç yıllık çalışmalardan sonra bütün bina kargir olmuş ve kulesiz askeri lise, adına uygun şekilde Kuleli hale gelmiştir.'' demiştir.


Hürriyet Gazetesi 16 Haziran 1968 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön