25 / 04 / 2024

1970 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatında sondaj yanlış yapılmış!

1970 yılında Boğaziçi Köprüsü'nün inşaatında sondaj yanlış yapılmış!

1970 yılında hesapta olmayan aksaklıklar yüzünden Köprü inşaatı gecikmekteymiş. Köprü ayaklarının ve halatlarının bulunacağı yerde yapılan sondajlar yanlış yapılmış. Bu durum köprü inşaatını geciktirdiği gibi maliyeti de artırıyormuş.



1970 yılında Boğaziçi Köprüsü nün inşaatında sondaj yanlış yapılmış!


BEYLERBEYİ BAĞLANTISI ANADOLU Yakası'ndaki ayaklara beş metrede temel atılması hesaplanmışken, bir tanesinde kum tabakası çıkması nedeniyle kazıların daha derine indirilmesi gerekmektedir. Ayrıca kayaların üzerine dökülen beton ağır geldiğinden çürük kayalar çatlayıp çökmeye başlamıştır.


   Sondaj yanlış yapıldı köprü inşaatı gecikecek


  YAPILAN  sondajlar hatalı çıktığı için Boğaz Köprüsü'nün temelleri bir türlü tutturulamamaktadır.


1970 yılında Boğaziçi Köprüsü nün inşaatında sondaj yanlış yapılmış!


  Hesapta olmayan bu aksaklık yüzünden, yılların hayali ve son zamanların tartışma konusu olan ''Boğaz Köprüsü''nün inşaatı gecikmektedir. Köprü ayaklarının ve halatların bulunacağı yerde, yapılan sondajların yanlış çıkması, köprünün maliyetini de günden güne artırmaktadır. Sondajlarda sağlam sanılıp kazılmaya başlayan Ortaköy'deki toprak çürük çıkmış ve çökmeler meydana gelmiştir. 

  Hesapta olmayan beton duvarların yapılması dolayısıyla maliyet artmaktadır. Bu fazladan masrafın müşavir İngiliz firması tarafından mı, yoksa müteahhit Alman firması tarafından mı karşılanacağı tartışma konusudur. Bu arada zararın Türkiye'nin sırtına yüklenmesi de mümkün görülmektedir.


Hürriyet Gazetesi 28 Kasım 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön