25 / 04 / 2024

1970 yılında Lüks İnşaat Vergisi alınacakmış!

1970 yılında Lüks İnşaat Vergisi alınacakmış!

1970 yılında Hükümet, 100 metrekareyi geçen ve lüks niteliğini taşıyan inşaattan metrekare başına 20 lira vergi alınmasını öngören tasarıyı kabul etmiş. İnşaata ruhsat verilmesi sırasında bu para peşinen alınacakmış.



1970 yılında Lüks İnşaat Vergisi alınacakmış!


Tasarılar hazırlandı


LÜKS İNŞAAT VERGİSİ ÇIKIYOR..


Her 100 metrekareyi geçen inşaattan her metrekareden 20 lira lüks vergi alınacak.


  HÜKÜMET, 100 metrekareyi geçen ve lüks niteliğini taşıyan inşaattan metrekare başına 20 lira vergi alınmasını öngören tasarıyı kabul etmiştir. Buna göre, sosyal mesken ölçüsü olan 100 metrekareden fazla olan lüks inşaatta, inşaata ruhsat verilmesi sırasında, metrekare başına 20 lira vergi peşinen alınacaktır.


  Hükümet ayrıca bazı harçların da arttırılmasına karar vermiştir. Bunlar, büyük halk kitlelerini ilgilendiren mahkeme ve ilan harçları değil, daha ziyade emlak alım satımı, tapular, yüksek idare ve adli makamlara verilen evrak ve kıymetli kağıtlarla ilgili harçlardır.

  Ayrıca, motorlu kara taşıtlar vergisi üzerinde durulmuş, böyle bir vergiye karar verilmeden önce, Türkiye'deki kara taşıtlarının sayısı, taşınan yolcu miktarı, amortisman şartları, ulaşım kapasitesi ve yol durumunun ayrıntılarıyla incelenerek hükümete verilmesi kararlaştırılmıştır. Bir yetkili geçen yıl, AP Grubundan geri çevrilmiş olan Motorlu Taşıt Vergisi Tasarısı'nı hatırlatarak, <neticenin aynı olmaması için bütün incelemelerin yapılması şarttır. Bunu yaptırıyoruz.> demiştir. 


(1970 yılında Reşat Altın 208 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 22 Ocak 1970



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön