29 / 03 / 2024

1972 yılında İstanbul Belediyesi ''Metro Vergisi'' adıyla bir vergi koyacakmış!

1972 yılında İstanbul Belediyesi ''Metro Vergisi'' adıyla bir vergi koyacakmış!

1972 yılında İETT Genel Müdürlüğü, İstanbul Metrosu'nun gerçekleşmesi için İstanbulluların yardımını sağlamak amacıyla, elektriğin kilovatına 1 - 5 kuruş arasında Metro Vergisi adıyla bir vergi konmasını kararlaştırmış.



1972 yılında İstanbul Belediyesi Metro Vergisi adıyla bir vergi koyacakmış!


İ.E.T.T hükümete başvurdu..


Metro yapımı için elektrik zammı geliyor


  İETT Genel Müdürlüğü metronun gerçekleşmesi için İstanbulluların da yardımını sağlamak amacıyla, elektriğin kilovatına 1-5 kuruş arasında ''Metro Vergisi'' adıyla bir vergi konmasını kararlaştırmıştır. Bu konuda İETT Genel Müdürü, Belediye Meclisi'ne hükümete ve gerekli bakanlara bilgi vermiş, kanun teklifi yapılması istenmiştir. 

  İETT Genel Müdürü Saffet Gürtav metro vergisi ile ilgili şu bilgiyi vermiştir:


  400 MİLYONLUK DIŞ KREDİ


 - ''Metronun yapılması İstanbul iç ulaşımını sağlama yönünden artık zorunlu hale gelmiştir. Metro için 400 milyon liralık dış kredi sağlanmıştır. Geri kalan 600 milyon liralık iç kredi de sağlandığı takdirde, hemen inşaata girişilecektir. Elektriğin kilovatına 1-5 kuruş arasında zam yapılması, aynı zamanda Belediyece alınan çeşitli resimlere de yine 1-3 kuruş arasında metro resmi ilavesi yapılması 600 milyon ilavesi yapılması 600 milyon liralık iç kredinin süreli ödeme imkanını sağlayacağı kanaatindeyiz. Hükümet ve gerekli bakanlar, bu konuda çalışmalara başlamışlardır. Halen İstanbul'da yılda 2 milyar kilovat cereyan sarf edilmektedir. Bundan sağlanacak metro vergisi de 20 milyon liranın üstündedir. Vatandaştan alınacak metro resmi, borçlar ödendikten sonra kaldırılacaktır.


Hürriyet Gazetesi 17 Kasım 1972



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön