29 / 03 / 2024

1975 yılında Boğaz'a 150 bin kişilik stad yapılacakmış!

1975 yılında Boğaz'a 150 bin kişilik stad yapılacakmış!

1975 yılında Boğaz'ın Anadolu Yakası'na 150 bin kişilik stad yapılacakmış. Başbakan Sadi Irmak, Maliye'ye ait olan araziyi çok beğenmiş, arazinin Gençlik Bakanlığı'na devredilmesini isteyerek stadın yapılmasını istemiş.



1975 yılında Boğaz a 150 bin kişilik stad yapılacakmış!


Başbakan Irmak, 150 bin kişilik stadın yapılacağı yeri gezdi.


Başbakan Irmak, İstanbul Valisi Namık Kemal Şentürk ve Bölge Müdürü Sami Yavrucuk'a, << Türk gençliği için hayırlı olacağına inandığım spor tesisinin bir an önce meydana çıkmasını istiyorum. Stadın yapılmasıyla Boğaz'ın güzelliği bir kat daha artacaktır. Devlet malı olması işimizi daha da kolaylaştıracaktır. Şimdiden stadın bitmiş hali rüyalarıma giriyor...>> dedi.


ERGÜN EMEK


  BAŞBAKAN Sadi Irmak, İstanbul Valisi Namık Kemal Şentürk ve Bölge Müdürü Sami Yavrucuk ile birlikte dün sabah 150 bin kişilik spor tesisinin yapılacağı araziyi gezmiştir. 

  Boğaz Köprüsü'nün Anadolu Yakası yakınında spor sitesi için bulunan yeri çok beğendiğini söyleyen Başbakan Irmak, Vali Şentürk'e ''150 bin kişilik stad rüyalarıma giriyor'' demiştir. 

  İstanbul'a ve Türk gençliğine büyük eserin hediye edilmesi maksadıyla her türlü gayretin gösterileceğini ifade eden Başbakan, bu arada, 150 bin kişilik spor sitesinin imar ve trafik durumları ile maliyeti hakkında geniş bilgi almış ve şöyle konuşmuştur:


  ''Stadın yeri çok güzel.. Her bakımdan mükemmel... Mimarlarımızın buraya özene, bezene büyük bir eser yerleştirmelerini istiyorum. Yalnız, böyle bir yerde futbolun yanı sıra diğer sporlara da imkan verecek bir tesis yapılırsa daha faydalı olur. Spor sitesine başta atletizm olmak üzere birçok spor için yan tesisler yapılmasını uygun görüyorum. Arazi durumuna bakılırsa, bu işler için fazla para harcanmayacağına benziyor. İleride, stadın alt kısmına bir iskele yapılması da şart. Çünkü deniz ulaşımı büyük kolaylık sağlayabilir.''


  ''DEVRİ KOLAY''

  

  Başbakan Sadi Irmak, daha sonra ''Buranın devlet malı olmasına da pek memnunum. Arazinin Maliye'den Gençlik ve Spor Bakanlığı'na devri nasıl olsa kolay'' demiş ve çanak şeklindeki yerin üst kısımlarını göstererek, ''Yukarıya Ordu mensupları inşaat yapmak istiyormuş. Pek âlâ mümkün. Hem stadın durumu da daha emniyetli olur.'' şeklinde konuşmuştur. 

  Irmak, 150 bin kişilik stadın yapılması için uygun görülen araziden ayrılırken de Vali Şentürk ve Bölge Müdürü Sami Yavrucak'a şunları söylemiştir: ''Ben bu yeri çok beğendim. İşi sıkı tutalım ve elbirliği ile eseri meydana çıkaralım.''


  ÜÇLÜ GÖRÜŞME


  Başbakan Irmak, 150 bin kişilik stad yerini görmeden önce de, Vali Namık Kemal Şentürk'ten Vilayet'te bilgi almıştır. Daha sonra Irmak, Belediye'de, Vali Namık Kemal Şentürk ve Belediye Başkanı Ahmet İsvan ile yine spor sitesi ile ilgili bir görüşme yapmıştır. Başbakan Sadi Irmak, Belediye Başkanı Ahmet İsvan'a 150 bin kişilik stad için memnun olup olmadığını sormuştur. Belediye'deki görüşmede, Vali Şentürk, stad için büyük problemin bulunmadığını tekrar etmiş ve ''Stadı tabiatı zorlamadan meydana getireceğiz. Çevre yollarının stadın yakınından geçmesi de bizim için bir avantaj'' demiştir.

  Öte yandan, Irmak dün Ankara'dan telefon eden Gençlik ve Spor Bakanı Zekai Baloğlu ile de konuşarak 150 bin kişilik stad işi ile yakından ilgilendiğini söylemiştir.


Milliyet Gazetesi 22 Ocak 1975



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön