27 / 04 / 2024

1976 yılında Yenikapı turistik bölge olacakmış!

1976 yılında Yenikapı turistik bölge olacakmış!

1976 yılında Yenikapı turistik bölge olacakmış. Yenikapı ile Kumkapı arasında geniş bir bölgede uygulanacak, Yenikapı Turizm Kompleksi adlı projeyle İstanbul Belediyesi yılda 800 milyon lira gelir sağlayacakmış.



1976 yılında Yenikapı turistik bölge olacakmış!


Yenikapı turistik bölge oluyor


Yılda 800 milyon lira gelir sağlayacak proje, Belediye Meclisi’ ne sunulmak üzere hazırlandı


GÜNGÖR GÖNÜLTAŞ


STRASBOURG ve Paris’de Avrupa Konseyi ve UNESCO uzmanlarıyla görüşmeler yapan İstanbul Belediye Başkanı Ahmet İsvan, Belediye’ye yılda yaklaşık olarak 800 milyon lira gelir sağlayacak bir projeye uygulama olanakları aramaktadır.

  Yakında Belediye Meclisine getirilecek olan “Yenikapı Turizm Kompleksi” adlı proje, Sirkeci-Florya sahil yolunun Yenikapı Kumkapı arasındaki geniş bir bölümünde uygulanacak ve yapılacak tesislerle bu alana yeni bir kullanış biçimi de getirecektir.

  Projeye göre, bu yöredeki bostanlar ve parklar yeniden düzenlenecek, yeniden ele alınacak kanalizasyon 


1976 yılında Yenikapı turistik bölge olacakmış!


şebekesi denizi temiz tutmaya yönelecektir. Kıyı, tamamen halkın yararına açılacaktır. 1,5-2 kilometre uzunluğundaki kıyı şeridi üzerinde geniş kıyı parkları oluşturulacaktır. Alanın bir bölümünde ise beş büyük turistik otel öngörülmektedir. Otellerin yapımı ve işletmesi konusundaki prensipler henüz saptanmamıştır.


OSMANLI MAHALLESİ 


Projeye göre Bizans surları içinde yer alan bu yöredeki eski Türk evlerinden oluşmuş bir sokak yeniden ele alınacaktır.

  Bu sokaktaki evler restore edilecek içleri eski sosyal yaşantıyı canlandıracak biçimde yeni kullanıma uygun şekle sokulacaktır.

  Evlerin işletmesi konusunda ise henüz bir karara varılamamıştır. Bu evler ya bugünkü sahipleri tarafından ya da Belediye tarafından pansiyon olarak işletilecektir.


KOTRA LİMANI


Projenin bir yönü de tarihi Bizans limanının temizlenerek spor tekneleri için kullanışlı bir biçime getirilmesiyle ilgilidir.

Burada proje gereği olarak yeniden kıyı düzenlemesine gidilmekte ve bir kotra limanı öngörülmektedir.


EKONOMİK YÖNÜ


Yapılan hesaplara göre, Yenikapı Turizm Kompleksi Projesi İstanbul Belediyesi’ne her yıl yaklaşık olarak 7-800 milyon lira gelir sağlayacaktır.

  Uygulama tarihi yarımadanın kullanış biçimini ve yaşama seviyesini de yükseltmeyi amaçlamaktadır. Proje ile ilgili hazırlıklar tamamlanmış olup yakında Belediye Meclisi’ne getirilecektir.


Milliyet Gazetesi 23 Şubat 1976



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön