19 / 04 / 2024

1977 yılında Fatih Ormanları'nda yangın çıkmış!

1977 yılında Fatih Ormanları'nda yangın çıkmış!

1977 yılında Fatih Ormanları'nda yangın çıkmış. Ayazağa Cendere bölgesinde başlayan, üç gün süren yangın sonunda 650 hektarda bulunan 3 milyon 250 bin ağaç yanmış ve 2 milyar liralık zarar meydana gelmiş.



1977 yılında Fatih Ormanları nda yangın çıkmış!


Fatih Ormanı yangını dün saat 17'de söndü


  İSTANBUL Fatih Ormanları'nda üç gün önce çıkan yangın dün tamamen söndürülmüştür. Üç gün süren yangın sonunda, 650 hektarda bulunan 3 milyon 250 bin ağaç yanmış ve yaklaşık 2 milyar liralık zarar meydana gelmiştir. 

  Salı günü saat 14'de Ayazağa Cendere bölgesinde başladıktan sonra önceki gün rüzgarın da etkisiyle Şeytan Deresi kesimine atlayan orman yangını, dün sabah saat 04.30 sıralarında tamamen kontrol altına alınmıştır. Askeri birlikler, YSE, Karayolları ve itfaiye ekiplerinin aralıksız çalışmaları ile daha sonra söndürülen yangın, dün öğleye doğru sadece Bahçeköy yakınlarındaki Bilezikçi Çiftliği'nde örtü yangını şeklinde küçük bölümler halinde sürmüş ve saat 17'de tamamen söndürülmüştür.

  Fatih Ormanları'nda çıkan yangın hakkında bilgi veren İstanbul Orman Başmüdür Vekili Macit Kitapçı, ''İstanbul bölgesinin doğal dokusu yapraklı ormandır. Yapraklar kuruyup döküldükten sonra asıl tehlike başlar. Bu nedenle Fatih Ormanları'ndaki yangın İstanbul'a göre erken yangındır. Bu da bize yangında kasıt olabileceğine yöneltiyor.'' demiştir.

  Macit Kitapçı, daha sonra şunları söylemiştir:

  ''Türkiye'de en az orman yangını, yapraklı ağaçlarda meydana gelir. Burada çoğu yerler 4 ve 3. derecede yangın alanıdır. Bu nedenle bize henüz telsiz verilmedi. Ben 25 yıldır bu görevdeyim. İstanbul'da ilk kez böyle bir yangın meydana geldi. İstanbul bölgesi için orman yangınları için tehlikeli aylar ekimden sonra başlar. Ayrıca, aynı günde bölgemizde 12 yerde birden yangın çıkması olayda bir kasıt olacağını daha da kuvvetlendiriyor. Yangının asıl başlayıp tahribat yaptığı alan, Şeytandere orman serisi olmuştur. Zira bu kesime itfaiye girememiştir. Dün öğleden sonra aktarılan askeri birlikler ve öteki kuruluşların katkısı ile gece zaman zaman ecel terleri dökmemize karşı sabah saat 04.30'da tamamen kontrol sağlanmıştır.


Milliyet Gazetesi 26 Ağustos 1977



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön