20 / 04 / 2024

1979 yılında Küçükçekmece'nin su ihtiyacı Şamlar Bendi'nden karşılacakmış!

1979 yılında Küçükçekmece'nin su ihtiyacı Şamlar Bendi'nden karşılacakmış!

1979 yılında 200 bin nüfuslu Küçükçekmece'nin su ihtiyacı Şamlar Deresi üzerindeki Şamlar Bendi'nden karşılanacakmış. Sultan İkinci Mahmut tarafından yaptırılan dokuz kilometre uzunluğundaki Bent, 2 milyon ton su rezervine sahipmiş.



1979 yılında Küçükçekmece nin su ihtiyacı Şamlar Bendi nden karşılacakmış!


2. Mahmut tarafından yaptırıılan bent 2 milyon ton su rezervine sahip 


Küçükçekmece'nin su ihtiyacı Şamlar Bendi'nden karşılanacak. 


  İSTANBUL'un en hızlı gelişen ve nüfus yoğunluğu artan bölgelerinden biri olan Küçükçekmece’nin su sorununu çözümlemek için Bakırköy'ün Kayabaşı ve Şamlar köyleri arasında tarihi bir bentten yararlanılması için çalışmalara başlandı. 

  İkinci Sultan Mahmut tarafından yapılan bentte 2 milyon ton su rezervi bulunduğunu belirten Küçükçekmece Belediye Başkanı Mete Tunçalp,  ''bent duvarının 12 metre daha yükseltilmesi için bir türlü Anıtlar Yüksek Kurulu’ndan karar çıkartamadık. Halkın sıkıntısını giderecek olan bu projenin bir an önce uygulaması gerek. Bütün uğraşmamıza rağmen Anıtlar Yüksek Kurulu henüz karar vermedi'' dedi.

   Saniyede 571 litre su alınabileceğini, 200 bin nüfuslu Küçükçekmece bölgesinin su sorununun bu proje ile büyük ölçüde çözümleneceğini belirten Belediye Başkanı Mete Tunçalp, şunları söyledi:

  ''Halen Küçükçekmece'ye 3 günde bir su veriyoruz. Yeterli rezervlerimiz yok. Kuyularla su ihtiyacını gidermeye çalışıyoruz. Ancak Şamlar ve Kayabaşı köyleri arasındaki Şamlar Bendi’nden su almak için Köy İşleri ve Kooperatifler Bakanlığı ile anlaştık. Bu konudaki Köy İşleri Bakanı Sayın Ali Topuz bize büyük ölçüde yardımcı olacak toprak. Toprak - Su tesisleri yapacak. Bentteki su doğal akışı ile şehre gelecek ve işletme masrafları da çok az olacak. Bendin genişliği 500 metre, uzunluğu 9 kilometredir.  İki milyon ton su rezervi bulunmaktadır. Ancak, ilk yapıldığı yıllardaki sert duvarlarının 12 metre daha yükseltilmesi gerek. Bunun için Anıtlar Yüksek Kurulu bir türlü karar veremiyor. Bu duvarı biz tarihi niteliğini bozmadan yükselteceğiz. Anıtlar Yüksek Kurulu bu konuda istediğimiz kararı çıkarırsa, Küçükçekmece halkını susuzluktan kurtarırız.''


Hürriyet Gazetesi 23 Ocak 1979



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön