27 / 04 / 2024

1979 yılında Topkapı Sarayı işgal altındaymış!

1979 yılında Topkapı Sarayı işgal altındaymış!

1979 yılında Topkapı Sarayı, Bakanlıklar tarafından işgal edilmiş. 530 bin metrekare alana sahip olan Topkapı Sarayı'nın 463 bin metrekarelik bölümü Savunma, Eğitim, Ulaştırma ve Gümrük bakanlıklıkları tarafından işgal edilmiş.



1979 yılında Topkapı Sarayı işgal altındaymış!


Tarihi sarayın 463 bin metrekarelik bölümü Savunma, Eğitim, Ulaştırma ve Gümrük ve tekel bakanlıklarının elinde...

 

Topkapı Sarayı işgal altında 


Sarayın 67 bin metrekarelik bölümünü oluşturan müze binaları güçlükle korunuyor.

Aslında cirit alanı bölümü, Gümrük ve Tekel bakanlığı hurda deposu yapmış, önemli bazı yapılar Milli Eğitim Matbaası ile Matbaacılık Okulu haline getirilmiş.


  TOPKAPI Sarayı'nın 463 bin metrekarelik bölümü Savunma, Eğitim, Ulaştırma, Gümrük ve Tekel bakanlıklarının işgal ettikleri bildirilmiştir. Topkapı Müzesi Müdürü Sebahattin Batur, ''İşgali kaldırmak için proje çalışmalarına başladık. Dıştan da yardım sağlayarak sarayı eski konumuna getireceğiz'' demiştir.

  Müze Müdürü Batur, ''Sarayın 67 bin metrekarelik bölümünde kalan müze binalarının da güçlükle korunabildiğini'' kaydetmiş, şunları söylemiştir:  

  ''Milli Savunma, Milli Eğitim, Ulaştırma, Gümrük ve Tekel bakanlıklarının tesisleri yollarının genişliği, 530 bin metrekare olan Topkapı Sarayı'nın 463 bin metrekarelik bölümünü işgal 1974 yılından beri yasa dışıdır, ancak sürmektedir. Örneğin saray yapıldığında cirit alanı olan bölüm şimdi Gümrük ve Tekel Bakanlığı'nın hurda deposudur. Çok önemli bazı yapılar Milli Eğitim Bakanlığı'nın matbaası ve matbaacılık okulu olmuştur. Üstelik yeni beton yapılar mühürletmemize karşın mühür sökülerek tamamlanmış ve kullanıma açılmıştır. Sur dipleri ise bazı özel kuruluşlar tarafından oyulmuş lokanta, gazino, çayhane yapılmıştır. Olanca hızıyla süren tahribatın sarayın tüm bölümlerini kapsamasından çekiniyoruz. Bu nedenle Sarayı eski konumuna getirecek bir proje hazırlamaya başladık. Projenin ana ilkeleri, saray eteklerinden geçen demir ve karayolunun da kaldırılmasını, sarayın tümüyle eski konumuna getirilmesi amaçlamaktadır.


BELEDİYE NE DİYOR?


  İstanbul Belediye Başkanı Aytekin Kotil, Belediyenin tarihi Yarımada'nın tümünü kurtarmak için çalışma yaptığını'' kaydetmiş, şunları söylemiştir:

  ''Kent düzenini sağlamak için yapılacak her çalışmanın yanındayız. Belediye olarak en ön planda tuttuğumuz çalışma kent düzenini sağlamak çalışmasıdır. Bu nedenle tarihi Yarımada'nın tümünü kurtarmak ve eski konumuna getirmek için etüt ve proje çalışmaları yapıyoruz. Topkapı Sarayı'nın kurtarılması çalışması da bizim çalışmalarımıza önemli katkı olacak''


Milliyet Gazetesi 11 Mart 1979



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön