28 / 03 / 2024

1980 yılında İstanbul'un çevresindeki dağ tepe bina dolmaya başlamış!

1980 yılında İstanbul'un çevresindeki dağ tepe bina dolmaya başlamış!

1980 yılında İstanbul'un çevresindeki dağ tepe bina dolmaya başlamış. Terkos Gölü'ne doğru uzanan geniş araziler üzerinde yasadışı konut yapımı hızlanmış. Sultançiftliği'ne doğru yerden bitercesine sayıları artan binalar geniş araziler üzerinde yayılmış.



 1980 yılında İstanbul un çevresindeki dağ tepe bina dolmaya başlamış!


İstanbul'un çevresindeki dağ tepe, bina dolmaya başladı


  İstanbul'un çevresindeki dağ tepe bina dolmaya başladı. Özellikle İstanbul'dan Terkos Gölü'ne doğru uzanan geniş araziler üzerinde ''Yasadışı konut'' ve işyeri yapımı hızlandı.

  Bu kesimlerde, inşaatların kontrolsüz olduğu bina sahipleri tarafından bile açıkça söyleniyor...

  Karadeniz Mahallesi'nden sonra Sultançiftliği'ne doğru bir mantar örneği yerden bitercesine sayıları gittikçe artan binalar geniş arazi üzerinde gelişi güzel yayıldı.

  İnşa edilen binaların ilk katlarında ya bir ev ya da bir dükkan faaliyete geçiyor, binanın üst kısım demirleri ise açık bırakılarak peyderpey inşaata devam ediliyor. ''Habibler'' Köyü'nün yöresinde inşa edilen binlerce binanın hemen hepsi bir iki katlı ve üst kısımlarının demirleri açık duruyor.

  Her türlü resmi kontrolün dışında kalan bu inşaatları sadece mahalli jandarmalar denetliyor. 

  Belli şehircilik ölçülerinin ve planın dışında yürütülen inşaatlar sebebi ile bu kesimlerin birkaç sene sonra benzeri görülmemiş bir kent halinde ortaya çıkacağını belirten ilgililer şöyle konuştular:

  ''Bunları kontrol etmek, kaçak olanları mühürlemek hemen hemen resmi makamlar için olanaksız hale geldi. İsteyen istediği yere evini yapmakta, hatta birkaç katlık apartman bile inşa edilebilmektedir.

  İnşaat sahası, Terkos Gölü'nün kenarlarına kadar uzadı. Bu geniş alan içinde hangi olanaklarla kontrol yapacağımı şaşırmış durumdayız. Çok değil 5 yıl sonra İstanbul'un yöresi tanınmaz hale gelecek ve o zaman iş işten geçmiş olacaktır.''


(1980 yılında Reşat Altın 11.448 liraya satılıyormuş.)


Hürriyet Gazetesi 6 Haziran 1980



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön