25 / 04 / 2024

1981 yılında Boğaz kıyılarında en çok 3 katlı bina yapılabilecekmiş!

1981 yılında Boğaz kıyılarında en çok 3 katlı bina yapılabilecekmiş!

1981 yılında Anıtlar Yüksek Kurulu, Boğaz kıyılarında inşa edilecek yapıların üç katı geçmemesini kararlaştırmış. Boğaziçi'ni Koruma Projesi'ni hazırlayan Anıtlar Yüksek Kurulu, yükseklik ölçüsünün arsanın en düşük noktasından alınmasını kararlaş



1981 yılında Boğaz kıyılarında en çok 3 katlı bina yapılabilecekmiş!


Anıtlar Yüksek Kurulu'nun Belediye'den istediği koruma planı 6 yıldır hazırlanmamış.


  Boğaz kıyılarında en çok 3 katlı bina yapılabilecek.


  Anıtlar Yüksek Kurulu, İstanbul Boğazı'nın her iki yakasında inşa edilecek yapıların yüksekliğinin üç katı geçmemesini kararlaştırmıştır. Kurul, bina yükseklik ölçüsünün, mutlaka arsanın en düşük noktasından alınması gerektiğini de kabul etmiştir.

  Korunması gereken tarihi bir ''SİT'' alanı olan Boğaziçi'nde, daha önceden belediyece ayrıntılı ölçekleri içeren bir koruma planı hazırlanmadığı ve yeterli kontroller yapılmadığı için, yüksek katlı binaların yapımının önüne geçilemediğini belirten yetkililer, bu konuda şunları söylemişlerdir:

  ''Anıtlar Yüksek Kurulu, 6 yıl önce aldığı bir kararla, Boğaz'da yapılacak binalarla ilgili yeni bir düzenlemeye gidilmesini istemiştir. Ayrıca yetersiz kalan 1/5 bin ölçekli koruma planının yerine, Boğaz'ın her iki yakasındaki yerleşim merkezlerini tek tek belirten daha ayrıntılı ölçekleri içeren bir koruma planının hazırlanması İstanbul Belediyesi'nden talep edilmiştir. Ancak bu plan 6 yıldır hazırlanmamıştır.''

  Öte yandan İmar İskan Bakanlığı, daha önce çıkarılan ''Boğaziçi'ni Koruma Projesi'' üzerinde bazı değişiklikler yaparak, 1979 yılının eylül ayında yürürlüğe koymuştu. Ancak Anıtlar Yüksek Kurulu, kendisine danışılmadan yürürlüğe konulan bu kararın uygulanmasını durdurmuştu. Anıtlar Yüksek Kurulu, ''Boğaziçi'ni Koruma Projesi'' üzerindeki ayrıntılı çalışmalarını son toplantısında tamamlamış, İmar İskan Bakanlığı'nın yapmış olduğu değişiklikleri yeniden düzenlemiştir. Anıtlar Yüksek Kurulu yetkilileri, ''Bakanlığın getirdiği bina yüksekliğine ilişkin değişiklikler, Boğaz'ın meyli hesaba katılmadan yapılmıştır. Şayet bunları düzeltmeseydik Boğaz'da yüksek katlı binaların yapımına izin verilmiş gibi olacaktı'' demişlerdir.


Milliyet Gazetesi 4 Ağustos 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön