26 / 04 / 2024

1981 yılında Haliç'te çöp adalarının sayısı dörde çıkmış!

1981 yılında Haliç'te çöp adalarının sayısı dörde çıkmış!

1981 yılında Haliç üzerinde çöplerden oluşan ada sayısı 4'e yükselmiştir. Sanayi artıkları ve kanalizasyonlar yüzünden tabanı her yıl 10 santim yükselen Haliç'in pis suları metan gazları yaymaya başlamış.



1981 yılında Haliç te çöp adalarının sayısı dörde çıkmış!


Dökülen sanayi artıkları ve kanalizasyonlar yüzünden Haliç'in tabanı her yıl 10 cm yükseliyor


ŞİMDİ ÜSTÜNDEN KUŞLAR BİLE UÇMUYOR


HALİÇ'TE ÇÖP ADALARININ SAYISI 4'E ÇIKTI


 Pis sulardan çevreye yayılan metan gazları sindirim ve sinir hastalıklarıyla, seks gücü kaybına neden oluyor.


  İSTANBUL'da Haliç üzerinde çöplerden oluşan ada sayısı 4'e yükselmiştir. Havaların ısınması yüzünden pis sular metan gazları yaymaya başlamıştır. Belediye Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel, ''Haliç'in durumu içler acısı. Ancak belediye olarak temizleme çalışmasına girişmemiz imkan dışı'' demiştir.

  Boğaziçi Üniversitesi'nin araştırmasına göre, Haliç'e yılda 49 bin 365 ton endüstriyel katı atık, 1 milyon 934 bin metreküp endüstriyel sıvı artık ve günde 30 bin metreküp kanalizasyon dökülmekte bu nedenle de Haliç tabanı her yıl 10 santim yükselmektedir. 

  Dökülen pis sular ve endüstriyel artıkları yüzünden, Haliç suyu sıcak havalarda metan gazları yaymakta, bu yüzden de Haliç kıyılarında yaşayan ortalama 600 bin kişinin çoğunda sindirim sistemi ve sinirsel hastalıklarla, seks gücü kayıplarına rastlanmaktadır. Bu arada Haliç üzerinde kuşlar dahi uçmamaktadır.

  Bir zamanlar kıyılarında serinlenilen ve sularında balığın her türlüsü yakalanan Haliç'de biyolojik yaşamın da tamamen öldüğü bildirilmektedir. Boğaziçi Üniversitesi teknisyenlerinin araştırmasına göre, Haliç'in bir litre suyunda 1 milyon 750 bin kolibasiline (mikrop) rastlanmıştır. Dünya Sağlık Örgütü ise bir litresinde 10 binden çok kolibasili rastlanan suları ''çok tehlikeli'' saymaktadır. 

  Belediye Başkanı Korgeneral İsmail Hakkı Akansel, ''Haliç olayının çok yönlü ele alınması gerektiğine'' değinmiş, ''Belediye olarak Haliç'i tek başımıza kurtarma çalışması yapamayız. İstanbul Belediyesi olarak bu çalışmayı yürütmek çok büyük harcamalar gerektirdiğinden konunun birkaç kuruluş tarafından ortaklaşa ele alınması gerekmektedir.'' demiştir.


Milliyet Gazetesi 18 Mayıs 1981



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com



Geri Dön