26 / 04 / 2024

1981 yılında İkinci Boğaz Köprüsü'ne yurtdışındaki işçilerimiz ortak edilecekmiş!

1981 yılında İkinci Boğaz Köprüsü'ne yurtdışındaki işçilerimiz ortak edilecekmiş!

1981 yılında İkinci Boğaz Köprüsü'ne yurtdışında çalışan işçiler döviz karşılığı ortak edilecekmiş. Kamulaştırılan arazilerin eski sahiplerine de yatırımlara katılma fırsatı verilecekmiş ve senetlerle ortaklık sağlanacakmış.



1981 yılında İkinci Boğaz Köprüsü ne yurtdışındaki işçilerimiz ortak edilecekmiş!


Özellikle enerji, ulaştırma gibi büyük projelerin finansmanında işçi döviz tasarruflarından yararlanılmaya çalışılıyor.


    İkinci Boğaz Köprüsü'ne işçilerimiz ortak edilecek


  Aynı şekilde kamulaştırılacak arazilerin eski sahiplerine de yatırımlara katılma fırsatı verilecek. Senetlerle ortaklık sağlanacak.


  ANKARA, (Hürriyet) - Yurt dışında çalışan binlerce işçimizin, üzerinde çalışmalar sürdürülen İkinci Boğaz Köprüsü'ne ortak edilmesi planlandı. Bu yönde Milli Güvenlik Konseyi İhtisas Komisyonlarında ve Devlet Planlama Teşkilatı bünyesinde çalışmalar yapılıyor. Çalışmaların amacı ikinci Boğaz Köprüsü'nün yanı sıra, enerji ve ulaştırma gibi büyük altyapı yatırımlarına da işçilerimizin döviz karşılığı ortak edilmesi, büyük yatırımların içinde ana karayolları, barajlar ve baraj göllerinin kamulaştırılması yer alıyor.

    

   YILDIRIM AKTÜRK'ÜN AÇIKLAMASI


  Konuyla ilgili olarak, Hürriyet muhabirine bir özel açıklama yapan Devlet Planlama Teşkilatı Müşteşarı Yıldırım Aktürk şöyle dedi:

  İkinci Boğaz Köprüsü'nün yanısıra, ana karayolları gibi büyük yatırımların finansmanında işçilere senetler satılarak ortak edilmesi düşünülüyor. Bu tür çalışmaları çeşitli memleketler yapıyorlar. Özellikle enerji ve ulaştırma gibi altyapı alanlarında, büyük projelerin finansmanında işçi tasarruflarından yararlanılabilir. 

  Örneğin, Atatürk Barajı'nın inşaatı 7-8 yıl sürecek. Bunun finansmanında 15-20 yıllık tahviller çıkarılabilir. Bunlar işçilerimize dövizle satılır. Dönem sonu Türk Lirası olarak ödenir. Böylece işçilerimiz cazip gelir elde etmiş olurlar. Aynı zamanda, bir projeden de pay almış olurlar.

  Özelikle yurt dışındaki işçilerimiz İkinci Boğaz Köprüsü gibi büyük yatırımlara ortak edilmeleri yanında, büyük kamulaştırma işlemlerinde de ortak edilebilmelerinin mümkün olduğunu söyleyen Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, baraj göllerinin kamulaştırılmasına değindi: 

  ''Karakaya Baraj Gölü'nün yeri için, 100 milyar liralık bir arazi bugünlerde kamulaştırılacak. Kamulaştırılacak arsa sahiplerine yatırım fırsatı verilebilir. Senetler satılarak halk ortak olabilir'' dedi.


Hürriyet Gazetesi 1 Temmuz 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön