29 / 03 / 2024

1981 yılında Küçükçekmece ile Büyükçekmece arası sanayi bölgesi ilan edilmiş!

1981 yılında Küçükçekmece ile Büyükçekmece arası sanayi bölgesi ilan edilmiş!

1981 yılında Küçükçekmece ile Büyükçekmece gölleri arasındaki 500 hektarlık alan ''sanayi bölgesi'' ilan edilmiş. İstanbul'da yeni yapılacak sanayi tesisleri ya da İstanbul'un merkezinden çıkarılan sanayi tesisleri iki göl arasında yapılacakmış.



1981 yılında Küçükçekmece ile Büyükçekmece arası sanayi bölgesi ilan edilmiş!


KÜÇÜKÇEKMECE İLE BÜYÜKÇEKMECE ARASI SANAYİ BÖLGESİ OLDU


  Bundan böyle İstanbul'da yeni yapılacak sanayi tesisleri 2 göl arasında yer alacak.


  İstanbul Belediyesi'nin 500 hektarlık alanın elektrik, su, kanalizasyon ve yol gibi altyapılarını tamamlamasından sonra bölge, sanayicilerin kullanımına açılacak.


  İSTANBUL'da, Küçükçekmece ile Büyükçekmece gölleri arasındaki 500 hektarlık alan ''sanayi bölgesi'' yapılmıştır. Bundan böyle İstanbul'da yeni yapılacak sanayi tesisleri ya da İstanbul'da yeni yapılacak sanayi tesisleri ya da İstanbul merkezinden çıkarılması öngörülen gayrisıhhî sanayi tesisleri ünlü iki göl arasında yer alacaktır.

 

   BAKANLIK ONAYLADI


  Büyük İstanbul Nazım Planı Bürosu tarafından hazırlanan ve Küçükçekmece ile Büyükçekmece gölleri arasındaki 500 hektarlık alanın sanayi bölgesi yapılmasını içeren İmar ve İskan Bakanlığı tarafından 21 mayıs 1981 günü onaylanarak yürürlüğe girmiştir.

  5 milyon nüfuslu İstanbul'un metropol planını hazırlamakla görevli Büyük İstanbul Nazım Bürosu tarafından hazırlanan ve bakanlık tarafından da ''olumlu'' görülen 1/25 ölçekli Çekmece Sanayi Planı, uygulamaya konulması için de İstanbul Belediyesi'ne gönderilmiştir.

  Verilen bilgiye göre, ''İstanbul Belediyesi iki göl arasındaki 500 hektarlık alanın elektrik, su, kanalizasyon ve yol altyapısını yapacak ve bu çalışmadan sonra bölge sanayicilerin kullanımına açılacaktır.'' 

  Büyük İstanbul Nazım Bürosu daha öncede Dudullu'da 250 ve Gebze'de de 250 hektar olmak üzere toplam 500 hektarlık alanı sanayi bölgesi yapmış ve bu bölgelerin önemli bir bölümü kullanıma açılmıştı.


 GÖLLER İÇME SUYU İÇİN KULLANILACAK


  Bu arada Devlet Su İşleri de İstanbul'un içme suyu gereksinimini karşılayabilmek için Çekmece göllerini ''Terkos Gölü'' yapma çalışmalarını sürdürmektedir.

  DSİ İstanbul Bölge Başmüdürlüğü'nün hazırladığı tasarıya göre, ''Öncelikle Büyükçekmece Gölü 14 milyar lira harcanarak Terkos Gölü durumuna getirilecek ve bu gölden sağlanacak içme suyu İstanbul'un Avrupa Yakası ile Silivri bölgelerinin içme suyu gereksinimini karşılayacaktır. DSİ daha sonra da Küçükçekmece Gölü'nü ''Terkos Gölü'' durumuna getirecektir.''


Milliyet Gazetesi 18 Temmuz 1981 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön