25 / 04 / 2024

1982 yılında Dünya Bankası, İstanbul kanalizasyonu içi kredi göndermiş!

1982 yılında Dünya Bankası, İstanbul kanalizasyonu içi kredi göndermiş!

1982 yılında Dünya Bankası, İstanbul kanalizasyonu için 98 milyon dolar kredi göndermiş. Maliye Bakanlığı'nın da İstanbul kanalizasyonu için 3 milyar lira ödenek ayırmasıyla kullanılacak toplam para 18 milyar liraya ulaşmış.



1982 yılında Dünya Bankası, İstanbul kanalizasyonu içi kredi göndermiş!


Maliye Bakanlığı 3 milyar lira ayırdı 


  Dünya Bankası İstanbul kanalizasyonu için 98 milyon dolar kredi gönderdi


  DÜNYA Bankası, İstanbul kanalizasyonu için verdiği 98 milyon dolar krediyi Merkez Bankası'na dün transfer etmiştir. Maliye Bakanlığı da, İstanbul kanalizasyonu için 3 milyar lira ödenek ayırmıştır. Böylece İstanbul kanalizasyonu için kullanılacak para toplam olarak 18 milyar 17 milyon 600 bin liraya ulaşmıştır. İstanbul'un günlük 865 bin ton pis suyunu arıtarak Marmara'nın derinliklerine gönderecek kanalizasyon projesinin tümü 160 milyar liraya mal olacaktır.


  Sondajlara başlandı


  İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden verilen bilgeye göre, İstanbul kanalizasyon yapımı için 5 bölgeye ayrılmıştır. Kanalizasyon yapımı öncelikle tarihi yarımada ve Haliç kıyılarından başlanacaktır. Bu amaçla bölgede sondaj çalışmalarına başlanmıştır. 

  İSKİ Genel Müdürü Ahmet Ölçer, ''1550 kilometre uzunluğundaki mevcut İstanbul kanalizasyonunun 4 bin 900 hektar alandan geçtiğini, uygulanmasına başlanan projenin ise 27 bin 150 hektarlık alanı kapsayacağını'' bildirmiştir.

  Proje uyarınca, Küçükçekmece, Ataköy, Yenikapı, Kabataş, Şemsipaşa, Kadıköy, Bostancı, Tarabya, Paşabahçe, Küçüksu ve Adalar'da 14 deşarj istasyonu kurulacaktır. Sistem gerçekleştikten sonra deşarj istasyonlarına günde toplanacak 865 bin ton pis su arıtıldıktan sonra Marmara'nın derinliklerine gönderilecek ve böylece İstanbul'un tüm kıyılarından korkusuzca denize girme olanağı doğacaktır.


(1982 yılında Reşat Altın 14 bin 548 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 3 Haziran 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön