25 / 04 / 2024

1982 yılında Galata Köprüsü'ne turistik çarşı özelliği verilmesi önerilmiş!

1982 yılında Galata Köprüsü'ne turistik çarşı özelliği verilmesi önerilmiş!

1982 yılında tarihi Galata Köprüsü'nün yerine yapılacak yeni köprüye ''turistik çarşı'' özelliği verilmesi önerilmiş. Köprüde 300 yakın dükkanı bulunacak köprüde, Türk el sanatları yapan ve sergileyen dükkanlar bulunacakmış.



1982 yılında Galata Köprüsü ne turistik çarşı özelliği verilmesi önerilmiş!


ESKİ KÖPRÜNÜN BOĞAZ KIYISINA ÇEKİLMESİ ÖNERİLDİ


YENİ KÖPRÜDE 300 DÜKKAN BULUNACAK


İstanbul Teknik Üniversitesi Şehirsel Bölgeler ve Ulaşım Birimi Başkanı Prof. Dr. Gündüz Öndeş'e göre, şimdiki Galata Köprüsü'nü, tarihi niteliği içinde yaşatmak oldukça masraflı görülmektedir. Prof. Dr. Öndeş, ''Eğer Galata Köprüsü'nün bakım giderleri düşürülebilirse, bu köprü Boğaziçi'nde ya da uygun bir kıyıda karaya bağlanarak eğlence merkezine dönüştürülmeli'' demiştir.


1982 yılında Galata Köprüsü ne turistik çarşı özelliği verilmesi önerilmiş!


Yeni Galata Köprüsü'ne <<turistik çarşı>> özelliği verilmesi öneriliyor


Eski köprünün iki katı genişliğini de alacak köprüde 300 kadar dükkan bulunacak.


  İSTANBUL'un ulaşım sorunun çözümlenebilmesi amacıyla yapılması kararlaştırılan yeni Galata Köprüsü'ne ''turistik çarşı'' özelliği verilmesi önerilmiştir.

  İstanbul'un tarihsel kimliğinin yansıtılabilmesi için, çarşıda daha çok, Türk - Osmanlı el sanatları ürünleri yapan ve sergileyen dükkanlar açılması gerektiği belirtilmiştir.


  300 dükkan 


  Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri, yeni Galata Köprüsü'nün mevcut köprünün iki katı büyüklüğünde olacağını, yaya yollarını kapsayacağını söylemişlerdir. 

  Yaya yolları çevresinde 300 kadar dükkan da yapılacağını bildiren yetkililer, dükkanların ''merkezi sistem''le ısıtılacağını bildirmişlerdir.

  

  Tarihsel kimlik


  Yeni Galata Köprüsü'nde bulunması öngörülen dükkanların ''kullanım amacı ve biçimi'' bir sorun olarak bildirilmiştir.

  İstanbul Teknik Üniversitesi Şehirsel Bölgeler ve Ulaşım Birimi Başkanı Profesör Gündüz Öndeş, dükkanların kullanımında yalnız ''kar'' amacı güdülmemesi gerektiğini söylemiş, bunların gündelik tüketim malı satmayı tasarlayan kimselere kiralanmamasını istemiştir.

  Profesör Öndeş, çarşıda Türk - Osmanlı el sanatlarını tanıtacak dükkanlara, geleneksel Türk yemekleri sunacak lokantalara ve geçmişin tanıtımını yapacak nitelikteki kahvelere yer verilmesini önermiştir.

  İTÜ Şehirsel Bölgeler ve Ulaşım Birimi öğretim üyelerinden Dr. Aret Gülmez de, ''Yeni Galata Köprüsü'nün iki tarihi bölgeyi birbirine bağlayacağını, bu nedenle görünümünün eskisine benzemesi yanında, köprü dükkanlarında da tarih boyunca var olmuş ve günümüze dek gelebilmiş zanaat türlerinin yaşatılıp geliştirilmesinin doğru olacağını'' söylemiştir. 


  Belediye'ye göre


  İstanbul Belediyesi yetkilileri ise, ''Şimdiki Galata Köprüsü'nü ayakta tutabilmek için yıld ortalama 150 milyon lira masraf yaptıklarını'' belirterek şöyle demişlerdir: ''Yeni köprüde yer alacak 300 dükkanı aylığı 100-125 bin liradan kiraya verebilirsek yılda yarım milyar lira gelir sağlayabiliriz. Daha erken bulduğumuz için yeni köprüde oluşacak çarşının biçimi için bir planlamaya girmiş değiliz.''

  Adının açıklanmasını istemeyen Doç. Dr. ''Yeni Galata Köprüsü'nün Unkapanı'nda Atatürk Köprüsü'nün yerine yapılmasını'' savunarak şunları söylemiştir:

  ''Eğer bu yapılırsa Haliç'in bir asır önceki görünümü ortaya çıkar, Yeni köprü de eskisine benzetilip bir de turistik çarşı özelliğine kavuşturulursa daha doğru olur.''


(1982 yılında Reşat Altın 14.548 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 30 Temmuz 1982



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön