18 / 04 / 2024

1982 yılında Pendik Tersanesi hizmete açılacakmış!

1982 yılında Pendik Tersanesi hizmete açılacakmış!

1982 yılında Pendik Tersanesi'nin tamamlanan üniteleri Devlet Başkanı Kenan Evren tarafından açılacakmış. 1969 yılında temeli atılan, 350 milyon liraya tamamlanması planlanan Türkiye'nin en büyük tersanesine 10 milyar lira harcanmış.



1982 yılında Pendik Tersanesi hizmete açılacakmış!


Pendik Tersanesi'nin 13 yılda ancak bir bölümü bitti.


350 MİLYONA ÇIKACAKTI 10 MİLYAR HARCANDI


  İnşaatı, Denizcilik Bankası işe müteahhit firma arasında yılan hikayesine dönen, davalara konu olan Pendik Tersanesi'nin tamamlanan üniteleri 1 Temmuz günü Evren tarafından açılıyor.


  TEMELİ 13 yıl önce atılmıştı. Türkiye'nin ihtiyacı olan ve mevcut tersanelerde yapılamayan 170 bin DW tonluk gemileri yapabilmek, ihracata yönelik çalışmak, en büyük ve en modern tersaneye sahip olabilmek için, Pendik - Kaynarca'da o günler törenler düzenlenmişti.

  1969 yılının üzerinden çok yazlar, çok kışlar geçti. 350 milyon liraya mal olacağı hesaplanmış tersane projeleri değişti. Müteahhitlerin biri geldi, bir gitti. Yöneticilerin bini gitti, bini geldi. Haksız ödemeler, fesihler, mahkemeler derken, yenilenen projeler, hafriyatlar, inşaatlar bugünkü sonucu getirdi karşımıza.

  1 Temmuz 1982 günü, Devlet Başkanı Evren tarafından resmen açılacak olan ''Pendik Tersanesi ve Ağır Sanayi Tesisleri'' ancak 70 bin DW tona dek gemileri yapabilecek kapasite ile, 10 milyar liraya mal olmuş şekilde üretime geçecek.


  Plajdan tersaneye


  İstanbul'un en güzel sahillerinden birine sahip Pendik'de, yıllar önce tersanenin kurulması için seçilen plajın yerinde şimdi, dev kreynler (vinçler) çalışacak. Birinci ünitesi tamamlanan tersanede, sosyal tesisler, yardımcı üniteler, ana atölyeler, rıhtımlar, 70 bin DW tonluk yarı havuz kızak ve saç istif sahaları, 1 Temmuz gününe hazırlanmış durumda.


(1982 yılında Reşat Altın 14 bin 548 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 28 Haziran 1982 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön