19 / 04 / 2024

1982 yılında yeni Galata Köprüsü ihale edilmiş!

1982 yılında yeni Galata Köprüsü ihale edilmiş!

1982 yılında yeni Galata Köprüsü ihale edilmiş. Köprünün proje ihalesini bir Türk firması ile İngiliz firması kazanmış. Köprü 3 milyar liraya mal olacakmış ve eski köprünün 100 metre Haliç tarafında yapılacakmış.



1982 yılında yeni Galata Köprüsü ihale edilmiş!


ESKİSİ EĞLENCE YERİ OLUYOR 


 Yeni Galata Köprüsü ihale edildi


  GAMB adlı Türk şirketi ile İngiliz Mott Hay Anderson Şirketi'nin yapacağı köprü 3 milyar liraya çıkacak ve 4 yılda bitirilecek.


   ABDULLAH ÖĞÜLMÜŞ


  İstanbul tarihi Galata Köprüsü'nün yerine yapılacak köprünün proje ihalesini GAMB adlı Türk firması ile İngiliz firması Mott Hay Anderson kazanmıştır. 

  İhaleyi kazanan firmaların yöneticilerine göre, şimdiki Galata Köprüsü'nün 100 metre Haliç tarafında yapılacak köprü 3 milyar liraya mal olacak ve yapımı 4 


1982 yılında yeni Galata Köprüsü ihale edilmiş!


yılda tamamlanacaktır. İnşaata 1983 yılının Ekim ayında başlanacak, bu süre içinde de köprü projesi çizilecek.


  DIŞ KREDİ GEREKİYOR


  Verilen bilgeye göre, köprü yapımı için harcanacak 3 milyar liranın yüzde 40'ı döviz olarak harcanacaktır. Bu nedenle Dünya Bankası'ndan 1 milyar 200 milyon lira karşılığında kredi isteneceği bildirilmiştir. Köprü içi Maliye Bakanlığı'nın ayırdığı ödenek ise 20 milyar 200 milyon liradır.

  Bu arada, yeni Galata Köprüsü görünüm olarak şimdikine benzeyecek, ancak taşıyıcı dubaları beton olacaktır. Yüzer bir çarşı özelliği de taşıyacak köprüden yayalar rahatlıkla yararlanacaklardır. 

  Yeni köprünün bitiminden sonra eski köprünün Sarayburnu önüne çekilerek eğlence yeri biçiminde kullanılması düşünülmektedir.


(1982 yılında Reşat Altın 14 bin 548 liraya, altının gramı ise 2 bin 500 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 29 Temmuz 1982 


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön