19 / 04 / 2024

1983 yılında Büyük Londra Oteli eski görünümüme kavuşacakmış!

1983 yılında Büyük Londra Oteli eski görünümüme kavuşacakmış!

1910'lu yıllarda otel olarak işletilmeye başlanan Büyük Londra Oteli, 1967 yılında Hüzmeli ailesi tarafından satın alınan ve 1982 yılına kadar otel olarak kullanılan tarihi binanın restore çalışmalarına devam ediliyormuş.



1983 yılında Büyük Londra Oteli eski görünümüme kavuşacakmış!


Büyük Londra Oteli eski görünümüne kavuşuyor


   ESKİ İstanbul'un ''Pera'' olarak bilinen ünlü semtinde yıllarca hizmet vermiş, dönemine göre ''modern'' mimarisi, servisi, mutfağı ile kentin ''yaşam ve hareketi''ni salonlarında toplamış tarihi otellerden biri, ''eski görünümüne'' kavuşturulurken, diğeri kaderini belirleyecek kararı bekliyor.


   Tepebaşı'nın tarihi iki otelinden, Büyük Londra ile Bristol otellerinden söz ediyoruz. Yunan asıllı Mimar Manoussos tarafından, 19. yüzyıl sonlarının Batı mimarisinden esinlenerek yapılan iki kardeş otelden...


   O yıllarda Glavani ailesine ev olarak, yapılan, 1910'lu yıllarda Dadria ailesi tarafından satın alınarak otel işletilmeye başlanan Büyük Londra Oteli, 1967 yılında yeniden el değiştirerek Hüzmeli ailesi tarafından satın alınmıştı. Hüzmeli ailesi de Büyük Londra Oteli'ni yaşatma ve korumaya özen gösterince, bina 1982 yılı yazına kadar otel olarak hizmet verdi. Aile, bu yaşlı yapının geçen yıl yorgunluğunu da farketti ve oteli kapatarak büyük bir onarıma girişti.


  1967 yılında iki buçuk milyona satın aldıkları oteli, 1983 yılında Turizm Bankası'nca verilen 63 milyon liralık kredi ile onaran Antakyalı Hüzmeli ailesi, yenilenen, olabildiğince ''gençlik yıllarına'' geri döndürülen Büyük Londra'yı 54 oda ve 108 yatak kapasitesi ile önümüzdeki ay sonunda yeniden hizmete açacak.


Kardeşinin kaderi belli değil


   Büyük Londra Oteli, Tepebaşı Meşrutiyet Caddesi'nde sessiz sedasız ''gençleşedursun'', elli metre ötede, İSOSEM binasının hizmete açılmasıyla otelcilik yaşamı sona eren kardeşi Bristol Oteli yeni sahiplerinin kararını bekliyor.


   Önceki ortaklarının anlaşmazlığı yüzünden Beyoğlu 2. İcra Memurluğu'nda 26 Temmuz 1983 tarihinde yapılan açık artırma ile satışa çıkartılan Bristol Oteli aynı gün Yıldız Lastikçilik Sanayi ve Anonim Şirketi tarafından 220 milyon liraya satın alındı.


   ''Biz, otelci bir grup değil, kar amacı güden bir şirketiz'' kendilerini tanıtan yeni sahiplerden Uğur Yaraman, otel ile ilgili henüz bir karar vermediklerini, kredi konusunu da araştırdıklarını ama binayı ''iş hanı'' yapabilecekleri gibi, ''yeniden satabileceklerini'' de söyledi.


   Aynı mimarın kaleminden çıkma, aynı yaşta ama kaderleri aynı iki kardeş otel. Biri 73 yıldır verdiği hizmete bir an önce dönmeyi, diğeri ise kaderini belirlemeyecek kararı bekliyor.


(1983 yılında Reşat Altın 25.051 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 13 Ağustos 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön