25 / 04 / 2024

1983 yılında Yıldız Sarayı'nda ''Sahne Sanatları Müzesi'' kurulacakmış!

1983 yılında Yıldız Sarayı'nda ''Sahne Sanatları Müzesi'' kurulacakmış!

1983 yılında restorasyonu devam eden Yıldız Sarayı'nda Türkiye'nin ilk ''Sahne Sanatları Müzesi'' kurulacakmış. Sarayın Has Bahçesi'nde de bin 50 kişilik yeni bir açık hava sahnesi yapılacakmış.



1983 yılında Yıldız Sarayı nda Sahne Sanatları Müzesi kurulacakmış!


İstanbul 1050 kişilik yeni bir açık hava sahnesine kavuşuyor


Yıldız Sarayı kültür ve sanat sitesi olacak


  Türkiye'nin ilk ''Sahne Sanatları Müzesi'' kurulacak


  TÜRKİYE'nin ilk ''Türk Sahne Sanatları Müzesi'' Yıldız Sarayı'ndaki ''Tarihi Saray Tiyatrosu''nun yanında bulunan ''Müsahip Efendiler Dairesi''nde kurulması kararlaştırıldı. Müzenin restorasyon çalışmalarına yakında başlanacak.

  

   Osmanlı İmparatorluğu devrinde, devletin ''İdare merkezi'' olan ve Cumhuriyet'in ilanı ile harp akademilerine devredilen Yıldız Sarayı, 18 Haziran 1983 tarihinden itibaren ''Kültür ve Sanat Sitesi'' olarak hizmete girecek. Restorasyon çalışmalarının 1978 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilmesiyle başlanan Yıldız Sarayı'nın 34 binasından 7'sinin 18 Haziran'a kadar tamamlanacağı bildirildi. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz Yıldız Sarayı Vakfı Genel Sekreteri Bülent Bilgin, vakıf tarafından yürütülen restorasyon çalışmalarının büyük bir bölümünün tamamlandığını belirterek, Sarayın, ''Has Bahçesi''nde yapımı sürdürülen 1050 kişilik sahnede de, İstanbul Festivali'ndeki bazı gösterilerin sunulacağını bildirdi. Yıldız Sarayı Vakfı Genel Sekreteri Bilgin şöyle konuştu:

   ''-İstanbul Festivali'nin Yıldız Sarayı'nda yapılacak olan bölümü, bu sahnede sürdürülecek. Çokgen biçimindeki sahnenin en büyük özelliği doğal güzellikleri bozmayacak şekilde olması ile birlikte, ilk olarak kısmen halojen spotlar kullanılmasıdır. Bu arada, Yıldız Sarayı içinde restorasyonu sürdürülen Ada Köşkü de önemli toplantılar sırasında çay ve pasta salonu olarak ayrılacak. Kebap Köşkü'nün önü de çay bahçesi haline getirilecek. Sarayın içinde çiçek satışlarının yapılacağı seranın da üst kaplamaları bitti, boya ve yer tanzimine başlandı. Ayrıca, 2 Temmuz'da da Mabeyn Köşkü'nün alt katında bir tanzim yapılarak törenle hizmete açılacak.''

   Yıldız Sarayı'nın restorasyon çalışmaları Yıldız Sarayı Vakfı ve İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın işbirliği ile gerçekleştiriliyor.


Milliyet Gazetesi 27 Mayıs 1983



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön