19 / 04 / 2024

1984 yılında Bedrettin Dalan'ın büyük hedefi!

1984 yılında Bedrettin Dalan'ın büyük hedefi!

1984 yılında İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, düşündüğü 8 büyük proje ile İstanbul'u milyarlık yatırımlar kenti haline getirecekmiş. 8 büyük proje arasında yat limanı, Boğaz'a teleferik de varmış.



1984 yılında Bedrettin Dalan ın büyük hedefi!


Dalan'ın büyük hedefi


800 milyara modern İstanbul


5 yılda 6 dev proje


1- Boğaz'da teleferik


2- Kablolu TV istasyonu


3- Günde 300 bin metreküp ekstra su


4- Altı otopark, üstü nikah daireli işletmeler


5- Nüfus kağıtlı ve bilgisayarla izlenen sokaklar


6- Belediye yat limanı


MİLLİYET HABER MERKEZİ


   İSTANBUL Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, 8 büyük proje için önümüzdeki 5 yılda 800 milyar lira harcama yapmayı düşündüklerini söyledi. Dalan, ''İstanbul'un milyarlık yatırımlar kenti haline getireceğini'' belirtti. 

   İstanbul Belediyesi'nin, bütün bu işleri planlayacak bilgisayar sisteminin kurulması için 500 milyon lira keşif bedelli bilgisayar ihalesi 1 Kasım Pazartesi günü yapılacak.

   İstanbul Belediyesi'nin gündemindeki maddeler gerçekleşirse, önümüzdeki yıllarda İstanbul'un özel yayın yapan kablolu bir televizyon istasyonu olacak. Bebek Koyu'nda bir yat limanı yapılacak, Boğaz'da bir teleferik kurulacak. Beyoğlu ise trafiğe kapatılacak.

  

   Su ve kanalizasyon projesi


   Tasarılar gerçekleşirse, şu anda günde 1 milyon metreküp su verilen İstanbul'a, o zaman 300 bin metreküp daha fazla su verilecek.

   Ayrıca, kentin hiçbir çıkışı olmayan ve bazen denize, bazen de toprağa karışan kanalizasyon sistemi, çeşitli temizleme fabrikalarına bağlanacak. Kanalizasyon sularının temizlendikten sonra denize akıtılması yoluna gidilecek.

   

   Haliç'in kurtarılması


   Haliç'in temizlenmesi projesi de, bu açıdan ele alınmaya başlandı. Haliç çevresindeki 1.5 milyon metrekare alan temizlendikten ve sanayiden arındıktan sonra, kanalizasyonlar da, Aya Mama (Siyavuş Paşa) Deresi'ndeki kollektöre bağlanacak. Önce kimyasal arıtma ile temizlenecek olan su, Haliç'ten borularla geçerek, Boğaz akıntısına verilecek. 

    

   Kapalı otoparklar


   Öte yandan, başta Sirkeci olmak üzere, 6 yeni otopark yapılmasını karara bağlayan İstanbul Belediyesi, bu otoparkların üst katlarını da nikah dairelerine tahsis edecek.


   Nüfus kağıtlı sokaklar


   İstanbul Belediyesi, kentteki 20 bin sokağın nüfus kağıtlarını kompütüre işlemeye başladı. Bu iş tamamlandıktan sonra, ''Altyapı Koordinasyon Merkezi''nin bilgisi olmadan, hiçbir kuruluş, kendi başına sokakları kazıp, altyapı onarım çalışmasına girişemeyecek.

 

   Turistik bölge 


   Gerekli düzenlemeler tamamlandıktan sonra, Beşiktaş'tan Ortaköy'e ve Kuruçeşme'ye kadar uzanan tüm sahil, turistik bölge olacak. Yeni bir bina yapımından sonra, Kabataş Lisesi'nin de, şimdiki yerinden taşınması planlanıyor.

  

   Yollar asfaltlanacak


   İstanbul'un kirliliğinin azaltılması için, çevre semtlerden kente çamur ve toprak gelmesine yol açan 2000 kilometre yolun asfaltlanmasına başlandı. Gece çalışma sistemi yardımıyla 6 ayda 300 kilometre asfaltlanacak.


   Projelerin finansmanı


   İstanbul Belediye Başkanı Dalan, projelerin gerçekleştirilmesi için dış kaynak arıyor. Dalan, şu ana kadar Cidde Belediyesi'nden inşaat makineleri, Suudi Arabistan Kralı'ndan 30 milyon dolar ve Dünya Bankası'nın 88 milyon dolarlık kredisini almayı başardı.


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 29 Eylül 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön