26 / 04 / 2024

1984 yılında Haliç'i kurtarmak için çalışmalara başlanmış!

1984 yılında Haliç'i kurtarmak için çalışmalara başlanmış!

1984 yılında Haliç kurtarılacakmış. Haliç kıyı kuşağındaki yapıların yıkımına başlanmış ve çok katlı 81 yapı yıkılacakmış. Haliç'teki 830 sanayi tesisi Çerkezköy ve Bilecik'teki sanayi bölgelerine, tersaneler ise Pendik'e taşınacakmış.



1984 yılında Haliç i kurtarmak için çalışmalara başlanmış!


Haliç kurtarılıyor


İstanbul Belediyesi Haliç'i kurtarma amacıyla buldozer ve kepçelerle, Haliç kıyı kuşağındaki yapıların yıkımına başladı. Belediye yetkilileri, ilk aşamada, Haliç Yemiş İskelesi kıyısında çok katlı 81 yapının yıkılacağını söylediler.


1984 yılında Haliç i kurtarmak için çalışmalara başlanmış!


     Haliç'te yıkım dün başladı


   Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'da, ''Haliç'i kurtarmak için büyük operasyonun, İstanbul'un 531. fetih yıl dönümüne rastlayan 29 Mayıs günü başlatılacağını'' belirterek, ''Haliç bu çalışmalarla atalarımızdan devraldığımız güzel görünümüne kavuşturulacaktır'' dedi.

  

    Sanayi gidiyor


   İstanbul Valiliği ise, Haliç kıyı kuşağında faaliyet gösteren 830 sanayi tesisinin Çerkezköy ve Bilecik'teki organize sanayi bölgelerine taşınması için gerekli çalışmaları tamamlanmak üzerine, Haliç'teki tersanelerin Pendik'e taşınma işlemi tamamlandı, kıyı kuşağındaki kum, çakıl ve odun depoları da kaldırıldı. 

   İçine günde 230 bin metreküp lağım ve kirli sanayi suyu akan Haliç'te kirlenmenin durdurulması için, kıyı boyunca kanalizasyon kuşağı yapımına da muhtemelen haziran ayında başlanacak.

   Dünya Bankası'ndan sağlanan 94 milyon dolar krediyle yapılacak çalışma sonunda, Haliç'e akan pis sular, arıtıldıktan sonra Yenikapı'dan Marmara'ya akıtılacak.

  

   Müstakbel Haliç


  Haliç'in hangi bölgelerinde turistik tesisler yapılacağı ve çevre düzenlemelerinin nasıl olacağı ve çevre düzenlemelerinin nasıl olacağı ise Haliç açığa çıkarıldıktan sonra kesinlik kazanacak. Eyüpsultan ise çevresiyle birlikte öncelikle düzenlenecek.


Milliyet Gazetesi 24 Mayıs 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön