24 / 04 / 2024

1984 yılında İstanbul, Anadolu Yakası'nda büyüyecekmiş!

1984 yılında İstanbul, Anadolu Yakası'nda büyüyecekmiş!

1984 yılında İstanbul, Anadolu Yakası'nda büyüyeecekmiş. Devlete ve holdinglere ait hizmet sektörlerini Avrupa Yakası'ndan Kartal - Bostancı arasına taşıyarak, konut ve ulaşım gibi birçok sorun çözüme kavuşacakmış.



1984 yılında İstanbul, Anadolu Yakası nda büyüyecekmiş!


Amaç, ulaşım ve konut sorununu hafifletmek...


İstanbul, Anadolu Yakası'nda büyüyecek


   İSTANBUL artık Anadolu Yakası'nda büyüyecek. Bayındırlık ve İskan Bakanı Safa Giray, ''Devlete ve holdinglere ait hizmet sektörlerini Rumeli Yakası'ndan Kartal - Bostancı arasında, E-5 yolu kıyılarına taşıyarak başta konut ve ulaşım olmak üzere birçok sorunu çözüme kavuşturacağız'' dedi.

   Bayındırlık ve İskan Bakanı Safa Giray, ''Tarihi Yarımada ve Rumeli Yakası'ndaki kültür mirasımız nedeniyle İstanbul'un sakıncalı bir gelişme gösterdiğini'' belirterek, şunları söyledi:

   ''Merkez Bankası'ndan tutunuz da holdinglerin yönetim merkezlerine kadar tüm hizmet sektörleri Rumeli Yakası'nda belli noktalarda toplanmış. Oysa buralarda çalışan insanların yüzde 84'ünün Anadolu Yakası'nda oturduğunu belirledik. Bu nedenle hizmet sektörlerini Anadolu Yakası'na taşımak için çalışma başlattık.''


   Yeni yerleşmeler


   Bayındırlık ve İskan Bakanı Safa Giray, ''Hizmet sektörlerinin Anadolu Yakası'na taşınmasıyla öncelikle konut ve ulaşım sorununa pratik çözüm geleceğini'' öne sürerek, ''Kartal-Bostancı arasında, E-5 karayolunun iki yanına hizmet sektörlerini sıraladığımızda, buralardan aşağı-yukarı dikey yollar açılarak yeni yerleşme alanların işlerine gidip-dönmeleri yaya olarak bile gerçekleşebilecek'' dedi.


  Teşvik uygulaması


   Bakan Giray, ''Bu tasarının uygulanabilmesi için, Anadolu Yakası'na taşınacak hizmet sektörlerine teşvik uygulanacağını, bu uygulamanın  çok ucuz arsa ve sağlıklı altyapı sağlama düzeyinde olacağını'' söyledi. 


  Devlet sitesi

   

   Bu arada, İstanbul'un değişik bölgelerindeki devlet kuruluşları da, Sultanahmet'te, Özel İdare Müdürlüğü karşısında yapılmakta olan devlet sitesinde toplanacak, böylece vatandaşın devlette olan ilişkilerini yürütürken o bölgeden öteki bölgeye konuşturmasına son verilecek.

  

  Plan yapılıyor


   Bayındırlık ve İskan Bakanı Safa Giray, ''Büyük İstanbul Nazım Plan Bürosu'nun, İstanbul'un Anadolu Yakası'nda gelişebilmesi için mevcut şehir planında plan tadili yapmaya başladığını, uygulamaya ise kısa zamanda geçileceğini'' bildirdi.


  Hizmet sektörü ne diyor?   


   ŞARIK TARA (ENKA Holding Yönetim Kurulu Başkanı) : ''Böyle bir girişimden hiç bilgim yok. Kimin aklına gelmiş? Yerimden kıpırdamam. Burada Boğaz'ı seyrediyorum. Herkesin bir yeri yurdu var.''


   KORAY GÖNENSİN (Çukurova Dış Ticaret A.Ş yetkilisi): ''Bize ulaşmış hiçbir şey yok. Şu anda sizden duyuyorum. Böyle bir şey üstüne biraz düşünmek lazım.''


   Anadolu Endüstri Holding: Anadolu Endüstri Holding'ten bir yetkili ise ''Kendilerinin yerleşim sorunu ve bu konuda bir projenin hazırlandığını'' söyledi. Kent içinde, merkeze yakın Bakırköy, Bahçelievler dolaylarında bir mekanı tercih edeceklerini belirten aynı yetkili, ''Bize bir şey intikal etmiş değil'' dedi.


   Koç Holding: Koç Holding'ten bir üst düzey yetkilisi de kendilerinin mekan darlığından yakındıklarını ve ''Kafalarında güzel bir yere yerleşmek düşüncesinin olduğunu'' bildirdi. Ancak Bostancı - Kartal arasında gerçekleştirilmesi planlanan söz konusu projeyle ilgili olarak hiç bir teklif almadıklarını kaydeden aynı yetkili, ''Böyle bir şey bana pek mantıklı gelmiyor. Dünyanın hiçbir yerinde de yoktur'' dedi.


Milliyet Gazetesi 8 Şubat 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön