19 / 04 / 2024

1984 yılında İstanbul'da yazlık ev kiraları tavan yapmış!

1984 yılında İstanbul'da yazlık ev kiraları tavan yapmış!

1984 yılında İstanbul'da yazlık kiraları tavan yapmış. Adalar'da birçok yazlık 2 ve 2.5 milyon lira arasında kiraya veriliyormuş. Yazlık evler Florya, Ataköy'de ise 60 bin ile 2.5 milyon lira arasında değişiyormuş.



1984 yılında İstanbul da yazlık ev kiraları tavan yapmış!


DENİZE OTOBÜSLE GİDERSENİZ UCUZU DA VAR


Adalar'da birçok yazlığın (üstte) fiyatı 2 ve 2.5 milyon lira... Bu parayı ödeyebilenler, ayrıca boya ve badana ile kıyı temizliği de (yanda) yaptırıyorlar. Ucuz olsun isterseniz o zaman denize en az 1-2 kilometre uzaklıkta, nohut oda, bakla sofa bir yer bulacaksınız...


  İstanbul'da yazlık kiraları 2.5 milyon tavanına dayandı


SAVAŞ AY


   Çok değil, 15-20 gün sonra yazlık sitelere uzaktan bakıp, ''delikli peynire'' benzer bir şeyler göreceğiz. Çünkü çoğuna perde takılmayacak. 50-60 daireli sitelerin pek çok dairesine kiracılar gelip pencerelerini, balkonlarını boyayıp, şezlonglar atmayacak. Nedeni açık: Kiralar bir yıl içinde üç dört kat arttı da ondan. Geçtiğimiz mevsim 100 bin liraya kiralanan bir yazlık daire bu mevsim 250 binden, 350 binden aşağı verilmiyor da ondan. Yani el yakan fiyatlar da eklendi. 

   Mal sahipleri ve emlakçılar şöyle diyor: ''Geçen yıllarda mart -nisan ayları geldi mi, tüm daireler kiralanmış olurdu. Kapımıza gelen gecikmeli müşteriler yalvar yakar olurdu bir çare bulalım diye. Bu yaz başı sinek avlıyoruz desek yeri var. Enflasyon ve yaşam pahalılığı bizi kiraları artırmaya zorladı, ama bu kez sürüm yok. Yani kiracı bulmak güç.''

   Yıllardır yazlık kiralamaya alışmış, ya da bu olaya yeni kalkışıp fiyatlar karşısında şaşkına dönen kiracılar ise, ''Denizler koli basili, pislik, çöp dolu. Kıyılar çarşamba pazarı gibi tıkış tıkış. Hava bir açıp, bir kapar. Toplanan 1.5 ay denize girme şansı var. Böyle bir durumda geçen yıl 125 bin liraya, 150, 200 bin liraya oturduğum yere nasıl 3-4 kat fazla veririz'' diyor.

   İşte ateş pahası yazlıkların fiyat ortalamaları:

   Adalar: 100 bin - 2 milyon arası, Florya, Yeşilyurt, Ataköy: 60 bin - 2.5 milyon arası. Kumburgaz, Celaliye, Silivri: 100 bin - 1.5 milyon arası. Tekirdağ: 50 bin - 350 bin arası. Ambarlı, Avcılar, Büyükçekmece: 90 bin - 1 milyon arası.

   Verdiğimiz altsınır rakamlarına bakıp, ''Eh normal olan da varmış canım'' diyeceklere hemen belirtelim. Bu fiyatlarla denize en az 1-2 km. uzakta nohut oda, bakla sofa kısası çadırdan biraz hallice yazlık kiralayabilirsiniz.


(1984 yılında Reşat Altın 30.380 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 11 Mayıs 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön