26 / 04 / 2024

1984 yılında Tüp Geçit ve İstanbul Metrosu için ilk imza atılmış!

1984 yılında Tüp Geçit ve İstanbul Metrosu için ilk imza atılmış!

1984 yılında Tüp Geçit ve İstanbul Metrosu için ilk imza atılmış. İstanbul Metrosu ve Tüp Geçit Projesi'nin fizibilite anlaşması, ABD adına Ankara Büyükelçisi'yle yapılmış ve proje masraflarını ABD karşılayacakmış.



1984 yılında Tüp Geçit ve İstanbul Metrosu için ilk imza atılmış!


Proje masrafları ABD'den 


Tüp geçit ve metro için ilk imza atıldı


İstanbul'un iki yakasını deniz altından bağlayacak proje ile ilgili fizibilite çalışması için ABD 400 bin dolar yardımda bulunuyor.


120 milyar liraya mal olacak Metro ve Tüp Geçit Projesi'nin fizibilite anlaşmasını ABD adına  Ankara  Büyükelçisi Robert Strausz-Hupe, Türkiye adına da Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Ekrem Pakdemirli imzaladı.


   ANKARA, (AA)- İstanbul Metro Projesi ile Boğaz'ı tüple geçecek demiryolu projesinin fizibilite çalışmaları için ABD'nin Ticaret ve Kalkınma Programı (TDP) 400 bin dolarlık bağışta bulunacak. Söz konusu yardıma ilişkin dün Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Ekrem Pakdemirli ile ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Strausz-Hupe arasında imzalandı. 


   MİLLETLERARASI İHALE


   400 bin dolarlık yardım, ABD Senatosu'nda onaylandıktan sonra işlerlik kazanacak. Bağışı kullanacak olan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, milletlerarası bir ihale açarak fizibilite çalışmalarını gerçekleştirecek kuruluşu belirleyecek.

   Anlaşmanın imza töreninde konuşan Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Ekrem Pakdemirli, yardımla iki projenin fizibilite hizmetlerinin çabuklaştıracağını ve projelerle İstanbul'un taşımacılık meselelerinin büyük ölçüde halledileceğini söyledi.

   ABD'nin Ankara Büyükelçisi Robert Strausz-Hupe de, ABD Uluslararası Kalkınma Teşkilatı'nın (AID), 1979 yılında, projelerin ön fizibilite incelemelerinin yapılabilmesi için 250 bin dolarlık bir bağışta bulunduğunu hatırlattı. Strausz-Hupe, imzalanan yeni anlaşmanın da, projelerin tamamlanabilmesi için ABD'nin devam eden desteğinin bir ifadesi olduğunu belirterek şöyle dedi:


   ''Tarihi İstanbul şehrine, vapur seferleri ve ünlü asma köprüsü yanında, yeni bir ulaşım imkanı sağlayacak İstanbul Metrosu ve demiryolu geçidi planlamasına ortak olacağımızdan dolayı gurur duyuyorum.''

   Anlaşmayı Türkiye adına imzalayan Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarı Ekrem Pakdemirli de, yaptığı kısa konuşmada, İstanbul Tüpgeçit ve Metro Projesi'nin Boğaziçi Köprüsü'nden sonra Avrupa'yı Asya'ya bağlayan ikinci büyük proje olduğunu belirtti. 

   Fizibilite çalışmaları üç yıl devam edecek proje için teklif verme süresi 13 Ağustos günü sona erecek. Fizibilite çalışmalarını Ticaret ve Kalkınma Programı'nın finanse etmesi münasebetiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca açılan ihaleye yalnızca Birleşik Amerikalı firmalar katılacak. Ancak, bu firmaların Türk şirketleriyle konsorsiyum oluşturarak teklif verecekleri belirtiliyor. Toplam maliyetinin 120 milyar lirayı aşması beklenen projenin gerçekleşme süresinin 10 yıldan fazla bir süreyi alacağı ifade ediliyor.


(1984 yılında Reşat Altın 30.308 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 21 Temmuz 1984



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön