26 / 04 / 2024

1985 yılında Araplar, Boğaz'da ev kapışıyormuş!

1985 yılında Araplar, Boğaz'da ev kapışıyormuş!

1985 yılında Araplar, Boğaz'da ev kapışıyormuş. Kelepir ev bulan Araplar, Boğaz'da deniz manzaralı 84 ev almışlar. Satın alınan evlerin bir kısmı sahilde olmak üzere, 84 eve 2 milyar lira ödemişler.



1985 yılında Araplar, Boğaz da ev kapışıyormuş!


Hep kelepir ev buldular..


Araplar, Boğaz'da ev kapışıyor


Suudi Arabistanlıların çoğunluğu oluşturduğu milyonerlerin, deniz manzaralı 84 ev aldığı belirlendi. 

Satın alınan Boğaz'a hakim 3-4 katı evlerin fiyatlarının tapuda çok düşük olması dikkat çekiyor.


   ARAPLAR 2 milyar lira ödedi ve İstanbul'da deniz manzaralı 84 ev satın aldı. 

   Boğaz'ı uzaktan gören semtlerde bile bir dairenin fiyatının 30-50 milyon liradan başladığı İstanbul'da, bir kısmı sahilde olmak üzere 84 eve 2 milyar lira ödenmesi ''kelepir'' olarak niteleniyor.

   Tapu Sicil Muhafızları, ''Araplara satılan evlerden 18'inin Boğaziçi'nde olduğunu belirterek, şöyle dediler:

   ''Satış işlemleri bitirilmek üzere olan 84 evden dokuzu Sarıyer, altısı Üsküdar ve üçü de Beşiktaş'ta Boğaz manzaralı.''

   Bu arada, Boğaz'a hakim, bahçe içinde 3-4 katlı köşklerin bile satış işlemlerinin 10-15 milyon liradan gösterilmesi ve ''evrak üzerindeki değerlerinin çok düşük tutulması'' dikkati çekiyor.

   İsimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı komisyoncular ise, ''Satılan evlerin piyasa değerinin 50 milyon ile 200 milyon lira arasında değiştiğini'' öne sürüyorlar ve ''Araplarla satıcılar kendi aralarında özel anlaşmalar yaptıklarından evlerin evrak üzerindeki değerleri yüksek görülmüyor'' diyorlar.

   

   Suudiler önde


   Bu arada, ev satın alanların başında 76 aile ile Suudi Arabistanlılar geliyor. Öteki sekiz aileden biri Birleşik Arap Emirlikleri'nden, yedisi de Kuveytli.

   Yetkililer, ev satın almak için tapuya başvuran Arapların işlemlerini zamanından önce tamamlamaya çalıştıklarını, ancak birçok ev satışının ''şiddetli pazarlık'' yüzünden yapılamadığını söylediler. 

   

   Satan çok, alan yok


   Bir yetkili, ''Özellikle Boğaziçi'nde birçok mülkün sahiplerince satışa çıkarıldığını, fakat beklenilen oranda Arap alıcı bulunmadığını, Arapların daha çok kiralık ev tutmayı amaçladıklarını'' belirtti.


(1985 yılında Reşat Altın 38.769 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 9 Mart 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön