19 / 04 / 2024

1985 yılında Büyükçekmece kayıyormuş!

1985 yılında Büyükçekmece kayıyormuş!

1985 yılında heyelan bölgesi olan Gürpınar'da 2 katlı bina yapılmasına izin verilmesine rağmen, kaçak olarak yapılan 8-9 katlı blokların duvarları çatlamış ve toprağın kaymasını önlemek için yapılan istinat duvarlarının hepsi çökmüş.



1985 yılında Büyükçekmece kayıyormuş!


İstinat duvarlarının hepsi çöktü


Büyükçekmece kayıyor


  Heyelan bölgesi olan Büyükçekmece yakınlarındaki Gürpınar Köyü'nde, sekiz-dokuz katlı apartmanlarda başlayan çatlamaları önlemek amacıyla yapılan istinat duvarlarının hepsi çöktü.

   En çok 2 katlı bina yapılmasına izin verilmesine rağmen, Gürpınar'daki kayma bölgesinde, yapılabildiği kadar kat çıkıyor.


1985 yılında Büyükçekmece kayıyormuş!


Büyükçekmece kayıyor


     İSTİHBARAT SERVİSİ


   İSTANBUL Büyükçekmece yakınlarındaki, Gürpınar Köyü, ''heyelan'' bölgesi olduğu halde, burada inşa edilen 8-9 katlı dev blok apartmanlarda başlayan çatlamalar ve toprağın kaymasını önlemek için yapılan duvarın çökmesi, bölgede bir ''felaket uyarısı'' olarak adlandırıldı. 

   İmar İskan Bakanlığı, heyelan bölgelerinde en çok 2 katlı bina yapımına izin verildiği halde, Büyükçekmece'nin Gürpınar Köyü'nde, denetim Çekmece Belediyesi tarafından yapılamadığı için, her isteyen, kayma bölgesine istediği kadar kat inşa etmekte.

   Yazın, 40 bin kişinin yaşadığı Gürpınar Köyü şu anda denetimsiz ve başı boş bir gelişme içinde. 

   Gürpınar Köyü'nün durumu ve her an oluşabilecek bir felaket konusunda Belediye Başkanı Ali Çebi, şunları söyledi:

   ''Bölge, köy ve idari amirlik olarak Büyükçekmece'ye bağlı olduğu halde imar durumu açısından İl İmar Müdürlüğü'nün sorumluluğu ve denetimi altında. 1972 yılından bu yana Gürpınar Köyü'nün imar durumu, İl İmar Müdürlüğü'ne iletmekteyiz. Konuya gereken önem verilmediği gibi yazılarımıza bile cevap verilmiyor. Bölge denetimsiz ve kaçak inşaatlarla doluyor. Yasal olarak da bizim yapabileceğimiz hiçbir şey yok. Yarın öbür gün Allah korusun bir felaket olursa, bunun sorumlusu bugüne kadar ki, uyarılarımıza kulak arkası edenlerin olacaktır.'' 


Milliyet Gazetesi 7 Temmuz 1985 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön