19 / 04 / 2024

1985 yılında Tozkoparan'da çadırdan bir mahalle kurulmuş!

1985 yılında Tozkoparan'da çadırdan bir mahalle kurulmuş!

1985 yılında Güngören'e bağlı Tozkoparan'da çadırdan bir mahalle kurulmuş. İmar ve İskan Bakanlığı'nın çürük olduğu gerekçesiyle boşaltılan bloklarına gizlice yerleşen 66 aile tahliye edilmiş. Sokak ortasında kalan ailelere Kızılay çadır dağıtmış.



1985 yılında Tozkoparan da çadırdan bir mahalle kurulmuş!


Tozkoparan'da çadırlı mahalle


İstanbul'un göbeğinde bir çadırlı mahalle. Yapımı tamamlanmış boş blokların önünde, deprem bölgesini andırırcasına çadırlara yerleşmiş 66 aile. Hepsinin umudu ortak: ''Başlarını sokabilecekleri küçük bir ev.''


  Deprem bölgesi değil, İstanbul


   İmar ve İskan Bakanlığı'nın ''çürük bina'' diye boşalttığı bloklara gizlice yerleşen 66 aile, kış ortasında sokakta kaldı.

   Çaresizlik içinde kalan ve Kızılay'ın verdiği 40 çadıra yerleşen aileler, sorunları için Valilik'ten yardım istediler.


1985 yılında Tozkoparan da çadırdan bir mahalle kurulmuş!


   Deprem bölgesi değil...


   İstanbul'un göbeğinde, çadır hayatı


   İmar ve İskan Bakanlığı'nın Tozkoparan'daki bloklarından tahliye edilen 66 aile kış gününde sokak ortasında kaldı


   İSTANBUL'un göbeğinde, Tozkoparan'da, dün çadırdan bir mahalle kuruldu. İmar ve İskan Bakanlığı'nın bloklarından tahliye edilen 66 aileye Kızılay tarafından dağıtılan çadırlar, Tozkoparan'ı deprem bölgesine çevirdi. Kış ortasında çadırda yaşamak zorunda kalan aileler, ''Soğukların bastırmaması için dua etmekten başka çaremiz yok'' dediler.

   İmar ve İskan Bakanlığı'nın çürük olduğu gerekçesi ile boşaltılan bloklarına gizlice yerleşen aileler, tahliye edilmişti. Kış ortasında sokağa atılan ailelere ilk yardım eli Kızılay'dan geldi ve 40 adet çadır mahalle sakinlerine dağıtıldı. Ancak tek kişilik bir yatağın sığabildiği birkaç metrekarelik çadırlara yerleşmek zorunda kalan kalabalık nüfuslu aileler, çaresizlik içinde ilgililerin soruna çözüm getirmesini bekliyorlar. Su, elektrik ve tuvaleti olmayan çadırlarda, soğukla baş başa kalanlardan üç çocuk annesi Maviş Geçkalan, ''Tuvaletimizi kutulara yapıyoruz'' diyerek kendilerine yerleşebilecekleri kiralık ev gösterilmesini istiyor. Aralarında hasta ve yaşlıların da bulunduğu belirtilen mahalleliler, çocuklarının da ikametgahları olmadığı için okuldan çıkarıldıklarını öne sürüyorlar. Hasta olduğu için yatağından çıkamayan 60 yaşındaki Samiye Dipçin adlı kadın da ''Burada, soğuktan titreye titreye ölecek miyiz?'' diyerek İstanbul Valisi'ni yardıma çağırdı.

   Mahalle sakinleri, evlerden çıkmaları istenince, Vilayet, Belediye ve Kaymakamlığa başvurduklarını ancak, kimsenin kendileri ile görüşmeye yanaşmadığını iddia ettiler.


Milliyet Gazetesi 7 Ocak 1985



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön