19 / 04 / 2024

1986 yılında Haliç biraz nefes almış!

1986 yılında Haliç biraz nefes almış!

Haliç yüzeyinden yayılan koku ve metan gazları toplu hastalanmalara yol açarken, 1986 yılında Haliç'in suyu dörtte bir oranında berraklaşmış. Haliç'i kurtarma operasyonu için ise 39 milyar lira harcanmış.



1986 yılında Haliç biraz nefes almış!


Altın Boynuz 39 milyar yuttu


Haliç biraz nefes aldı


 Anakent Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Haliç suyunun şimdiden dörtte bir oranında berraklaştığını'' belirterek, ''Fazla değil, bir buçuk yıl sonra Haliç ayağa kalkacak'' dedi.


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   HALİÇ 39 milyar lira yuttu ve nefes almaya başladı...

   Bir buçuk yıl önce Haliç çevresi ve yüzeyinden yayılan gürültü, koku ve metan gazları toplu hastalanmalara yol açarken, Valiliğin sonuçlandırdığı ''kirlilik belirleme'' çalışması İstanbul'da havası ''en kirli'' semtin Şişli, en temiz semtin de Haliç'in Eyüp bölgesi olduğunu ortaya çıkardı.

   Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''Haliç suyunun da dörtte bir oranında berraklaştığını'' belirterek, sonra Haliç ayağa kalkacak'' dedi.


1986 yılında Haliç biraz nefes almış!


     Haliç biraz nefes aldı


   Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın verdiği bilgiye göre, 1984 yılı Mayıs ayında Belediye Meclisi'nde onaylanan ve aynı gün uygulanmaya başlanan Haliç Düzenleme Planı uyarınca, metruk binalardan temizlenmesi öngörülen 2 milyon 490 bin 967 metrekare alanın 1 milyon 113 bin 741 metrekaresi dozerlerle dümdüz edilerek, üzerinde 8 park ve spor tesisleri kuruldu. Bu binaların yıkımı sırasında özel parsel sahiplerine 9 milyar 33 milyon lira ödenirken, rıhtım yapımı için 1.5 milyar, balçık temizlenmesi için 146 milyon lira harcandı.   

   İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, ''İstanbul'u dünyanın en temiz şehri haline getirmeye azimliyiz'' dedi. Dalan, ''İstanbul'u Temiz Tutalım Derneği'' Yönetim Kurulu üyelerini kabulünde yaptığı konuşmada, şehrin temizliği için iyi bir altyapı gerektiğini ve İstanbul'un kanalizasyon sorunu için 500 milyar liralık yatırım yapılacağını açıkladı.


(1986 yılında Reşat Altın 68.390 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 28 Şubat 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön