19 / 04 / 2024

1986 yılında Semra Özal, Hüseyin Avni Paşa Köşkü'ne talip olmuş!

1986 yılında Semra Özal, Hüseyin Avni Paşa Köşkü'ne talip olmuş!

1986 yılında Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı Semra Özal, Suadiye'deki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü kiralamak istemiş. Kadıköy Belediyesi, köşkün aylığını 2 bin liradan 20 yıl süreyle vakfa kiralamayı uygun görmüş.



1986 yılında Semra Özal, Hüseyin Avni Paşa Köşkü ne talip olmuş!


Semra Özal vakfına destek


2 bin liraya kiralık arsa


Semra Özal, başkan olduğu Türk Kadınını Güçlendirme Vakfı için, tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü kiralamak istedi, Kadıköy Belediyesi onun yerine deniz kıyısında 20 yıllığına 2 bin lira aylıkla bir arsa kiralamayı önerdi


1986 yılında Semra Özal, Hüseyin Avni Paşa Köşkü ne talip olmuş!


Semra Özal, Hüseyin Avni Paşa Konağı'na talip


Tarihi köşke kiracı


Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı Semra Özal'ın isteğini olumlu karşılayan Kadıköy Belediyesi İmar Komisyonu, köşkün aylığı 2 bin liradan 20 yıl süreyle Vakfa kiralanmasını uygun buldu.


Kadıköy Belediye Meclisi SHP Grubu Başkanı Ünsal Tüzün, ''Biz kızından kurtulmaya çalışırken, şimdi annesi ortaya çıktı'' dedi.


Aydın ÖZDALGA


   Başbakan Turgut Özal'ın eşi ve Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı Başkanı Semra Özal'ın, tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü kiralama istemi, Kadıköy Belediyesi'ni karıştırdı.

   Belediye Başkanı Osman Hızlan, isteği son derece olumlu bulduklarını söylerken, Belediye Meclisi SHP Grubu Başkanı Ünsal Tüzün, ''Biz kızından kurtulmaya çalışırken, şimdi de anası geldi'' dedi.


TANITMA VAKFI'NIN İSTEĞİ


   Başbakan Turgut Özal'ın eşi Semra Özal, Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı adına Mayıs ayı içinde Kadıköy Belediyesi'ne başvurarak Suadiye'de bulunan ve Belediye'ye ait olan tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü kiralamak istediklerini bildirdi. Dilekçesinde vakfı tanıtan Bayan Özal, sergi ve toplantılar için bir binaya gereksinimlerini olduğunu hatırlatarak, Kadıköy Kozyatağı 176 pafta, 621 ada ve 113 parseldeki tarihi köşkün ''Uygun bir fiyatla'' kiraya verilmesini istedi, bakım ve onarımında da vakıfça yapılacağını kaydetti.


İMAR KOMİSYONU


   Kadıköy Belediyesi İmar Komisyonu, kendilerine havale edilen dilekçeyi görüştükten sonra 1986/20 sayı ve 25.7.1986 tarihli kararında şöyle dedi:

   ''Yukarıda anılan 113 parseldeki eski eser çok harap bir halde olup, restoresi çok uzun bir zamana baliğ olacağı ve yeni bina inşasından daha fazla para sarfı gerektireceği kanısındayız. Ulvi bir kuruluş olan Türk Kadınını Güçlendirme ve Tanıtma Vakfı'na, amaca daha kısa sürede ulaşması ve ekonomik olması açısından Kadıköy Bostancı Mahallesi 66 pafta, 319 ada ve 17 parsel sayılı 956 metrekare belediyeye adına kayıtlı yerin 20 yıl süre ile aylık 2.000.-TL. bedelle belediyemize hiçbir maddi külfet getirmemesi kaydı ile kiralanması uygun görülmüştür.''


HIZLAN NE DİYOR?


   Kadıköy Belediye Başkanı Osman Hızlan, konuyla ilgili görüşlerini şöyle açıkladı:

   ''Vakıf tarafından belediyemize yapılan müracaat Meclis'e sevk edilmiştir. Gaye Türk kadınına hizmet olduğu için son derece olumlu mütalaa ettik. Konuyu Büyükşehir Belediye Meclisi'ne intikal ettirdik. Son sözü orası söyleyecek. Eğer orası da uygun görürse bu arsa içine bir hizmet binası yapması için vakfa kiralanacaktır.''


KIZINDAN SONRA ANASI


   Kadıköy Belediyesi SHP Meclis Grubu Başkanı Ünsal Tüzün ise uygulamaya karşı çıkarak, ''Kiranın ne kadar olacağına İmar Komisyonu karar veremez. ANAP Grubu yasaları çiğneyerek kararı Meclis'ten çıkardı. Biz kızından kurtulmaya çalışırken, şimdi de annesi ortaya çıktı. Bu yasadışı işleme engel olmak için tüm yasal yollara başvuracağı'' dedi. 

   Bu arada vakfa önerilen belediye arsası ise 20 metre eninde, 50 metre boyunda, deniz kenarında, Mine Sokak'ta ve çim kaplı. Komisyoncuların ifadesine göre bugünkü rayiç bedeli 250 milyon lira.


KÖŞKÜN DURUMU


  Öte yandan, vakıf tarafından kiralanmak istenen Kozyatağı Caddesi 63 numaradaki köşk, harabe görünümünde. Yaklaşık bin metrekarelik bahçe üzerinde kurulu olan 145 yıllık yapıda 25 yıldır kimsenin yaşamadığı belirtiliyor. Osmanlı paşalarından Hüseyin Avni Paşa tarafından yaptırılan köşkte, uzun yıllar yaşlı bir kadın yaşamış, ölümünden sonra da mirasçısı çıkmadığı için köşk devlete intikal etmiş.


(1986 yılında Reşat Altın 68.390 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 16 Ağustos 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön