26 / 04 / 2024

1986 yılında Türkiye'nin en büyük yat limanı Kalamış'ta yapılıyormuş!

1986 yılında Türkiye'nin en büyük yat limanı Kalamış'ta yapılıyormuş!

1986 yılında, 2000 yılının Kadıköy'ünü yaratmak için çalışmalara başlanmış. Kadıköy'ü güzelleştirmek ve düzenlemek için 20 milyar lira harcanacakmış. Bin 200 teknenin barınabileceği modern marinası 1.5 milyar liraya mal olacakmış.



1986 yılında Türkiye nin en büyük yat limanı Kalamış ta yapılıyormuş!


Kalamış'ta Türkiye'nin en büyük yat limanı yapılıyor


Kadıköy değişiyor


Kadıköy'ü güzelleştirmek ve düzenlemek için yaklaşık 20 milyar lira harcanacak. Şimdiden sahil dolgusunun üçte ikisi tamamlandı.


Altyapıyı düzenlemek üzere kanalizasyon konusunda yeniden çalışmalara hız verildi. 


Kalamış'ta yapılacak Türkiye'nin en modern yat limanının beton kalıplarının dökümüne başlandı.


Yeldeğirmeni Mahallesi'nde 12 kilometre uzunluğundaki sokak kaldırımlarına parke ve renkli taşlar döşeniyor


1986 yılında Türkiye nin en büyük yat limanı Kalamış ta yapılıyormuş!


 Ancak 2000'de ''çiçek gibi'' olacak


 Kadıköy değişiyor


   Aydın OZDALGA


   İKİ bin yılının Kadıköy'ü için tam 20 milyar lira harcanıyor. Kadıköy-Bostancı sahil dolgusunun üçte ikisi tamamlandı, 1200 teknenin barınabileceği Türkiye'nin modern marinası (Yat Limanı) ise 1.5 milyar liraya çıkacak.

   Kadıköy-Bostancı arasındaki sahil doldurma çalışmaları devam ederken, Türkiye'nin en büyük ve en modern yat limanı olacak olan Kalamış Yat Limanı'nın beton kalıplarının dökümüne başlandı. Yeldeğirmeni Mahallesi'nde sürdürülen tüm sokaklara parke taş döşenmesi ve çevre düzenlemesi işlemi de Mayıs ayı sonunda bitecek.

   Amaçlarının 2000 yılının Kadıköy'ünü yaratmak olduğunu belirten Kadıköy Belediye Başkanı Osman Hızlan, ''Proje tamamlandığında Kadıköylülerin hasret kaldıkları mavi denizle bütünleşerek kumsallara kavuşacaklarını'' söyledi.

   Hızlan şöyle devam etti:

   ''Şu an, yaklaşık üçte ikisi tamamlanan dolgu işi bittiğinde toplam 900 bin metrekare yeni alan elde edilmiş olacaktır. Bu bölgede çocuk parkları, spor alanları, botanik bahçeleri, parklar, golf alanları, paten sahaları, açık hava tiyatrosu, lokantalar, çay bahçeleri yanında yat limanları da yer alacaktır. Dalyan-Bostancı arasındaki 600 metrelik kumsalda ise eskiden olduğu gibi pırıl pırıl kumsaldan Marmara'nın mavi denizine girilecektir. Projenin en çarpıcı yanlarından biri de Türkiye'nin en büyük yat limanı olan Kalamış marinasıdır. Buradan 1200 yat yaz-kış yararlanacaktır.''


   Kadıköy'ün en büyük sorunlarından biri olan kanalizasyon sorununun çözümü için İSKİ ile birlikte çalışmalar yapıldığını belirten Hızlan, ''Trafik sorununun çözümü içinde de Cemil Topuzlu ve Bağdat Caddesi'nin tek yönlü trafiğe açılacağını, yan yollar yapılarak da çevre yoluna çıkışın artacağını'' bildirdi. 

   

    Pilot bölge


   Türkiye'de pilot bölge olarak seçilen ve Kadıköy'ün Yeldeğirmeni Mahallesi'nde uygulanan bir başka proje ile de 12 kilometre uzunluğundaki 58 sokak kaldırımına parke ve renkli taşlar döşeniyor. 

   Yeldeğirmeni'nde sekiz ay önce başlayan çalışmaların Mayıs sonunda tamamlanacağını hatırlatan şantiye şefi Emre Acar da, ''Bu çalışmaların sadece bir çevre düzenlemesi olmadığını, asıl amacın altyapıyı düzeltmek olduğunu, o nedenle söz konusu projenin TEK, PTT, İSKİ ve belediye olarak ortaklaşa yürütüldüğünü'' bildirdi.

   Projeye halkın da sahip çıktığını, kimsenin artık sokağa ne su döktüğünü, ne çöp attığını belirten Acar, ''Halkın da bu çalışmalara katkıda bulunmak ve çevreye uyum sağlamak için evlerini onarıp boyatmaya başlandığını, belediyenin de bazı tarihi yapıları restore ederek halka örnek olduğunu'' söyledi.


(1986 yılında Reşat Altın 68.390 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 5 Şubat 1986 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön