29 / 03 / 2024

1986 yılında Yeniköy Carlton Oteli yıkılacakmış!

1986 yılında Yeniköy Carlton Oteli yıkılacakmış!

1986 yılında Yeniköy'de 1970 yılında yaptırılan, Turizm Bankası'na ait Yeniköy Carlton Oteli yıkılacakmış. Sait Halim Paşa Yalısı'yla aynı bahçeyi paylaşan otelin yerine, beş yıldızlı bir otel yapılacakmış.



1986 yılında Yeniköy Carlton Oteli yıkılacakmış!


Bir zamanlar Boğaz'ın incisiydi


Binayı taşıyan kolonlarda hata saptandı


Carlton yıkılacak


Olayı doğrulayan Kültür ve Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, ''Nasıl olmuş da bu kadar yıl bu kadar kişiyi çekebilmiş bu otel?...'' diyerek hayret etti


Otelin temelinden alınan beton örnekleri, Teknik Üniversite'de incelendi ve ''binanın kesinlikle onarılmaması gerektiği, binanın yıkılmasının daha doğru olacağı'' bildirilerek, ''Masraf boşa gidebilir'' denildi


   Pınar TÜRENÇ


   TURİZM Bankası'na ait Yeniköy Carlton Oteli, çökme tehlikesi üzerine askıya alındı. Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, otelin yakında yıkılacağını açıkladı. Bakan, ''Nasıl olmuş da, bu otel, bunca yıl, bu kadar kişiyi 


1986 yılında Yeniköy Carlton Oteli yıkılacakmış!


    Carlton yıkılacak


çekebilmiş, bir felaket olmamış. Hayret ettik'' dedi.

   Boğaz'a yakışır şekilde yenilenmesi için hizmete kapatılan Yeniköy Carlton Oteli, geçtiğimiz Mart ayında onarıma alınmıştı. Turizm Bankası'nın bu yolda çalışmaları sürerken, teknik ekip, sıvadan temizledikleri ana taşıyıcı kolonlardan şüphe ettiler. Şüpheler üzerine binanın zemin katına dek inildi. Mühendisler, beton zemini gerekli nitelikte bulamayınca, durumu Ankara'ya bildirdiler. İstanbul Teknik Üniversitesi'nden de yardım isteyen Turizm Bankası yetkilileri, oteli yenileme işine derhal ara verdiler. Bu sırada, otelin temel kısımlarından beton küpler alınarak İstanbul Teknik Üniversitesi'ne test için gönderildi. Üniversiteden gelen raporlar da, ''binanın kesinlikle onarılmaması gerektiğini, yapılacak masrafların boşa gideceği, binanın yıkılmasının daha doğru olacağı'' bildirildi. 

   Bunun üzerine otel yenileme faaliyeti tamamen durduruldu. Herhangi bir tehlike olasılığı üzerine de, Yeniköy Carlton Oteli, tümüyle askıya alındı. Aylarca süren yenileme faaliyeti, böylece yerini şimdi yıkım çalışmalarına bıraktı. 

  

Bakan şaşırdı...


   Turizm Bakanı Mükerrem Taşçıoğlu, ''Otelin, büyük bir onarımdan geçilerek, modern bir şekilde yeniden hizmete açılması için kararın verildiği sırada, üzücü haberi öğrendiklerini'' belirterek şöyle konuştu:

   ''Otelin Boğaz'a yakışır şekilde hazırlamak için, sıvaları soyulmaya başlanmıştı. Fakat, yıkıldıkça temelinden itibaren binanın çürük olduğu anlaşıldı. Şüpheler üzerine beton küpler teste tabi tutuldu. Sonuç kötü çıktı. Şimdi kimseyi tenkit etmek için söylemiyoruz. Ancak, nasıl olmuş da bu otel bunca kişiyi çekebilmiş, bir felaket yaşanmamış. Şüphe ile dibe indikçe iş büyüdü. Bu haliyle oteli tamir etmek başımıza büyük masraf açacak. Raporlar da yıkılmasının daha iyi olacağını bildiriyor. Bu nedenle yakında yıkmaya başlayacağız.''


Haziranda açılacaktı...


   Yaklaşık bir yıl önce yenilenmesi için kapatılan Yeniköy Carlton Oteli, bugün ''hayalet otel'' gibi, sonunu bekliyor. İskelet haline getirilen bina yıkılarak yakında yerine 5 yıldızlı modern bir turistik otel yapılacak. Yanındaki Sait Halim Paşa Yalısı'na uygun şekilde inşa edilecek olan yeni oteli, bir İngiliz firması yapmak istiyor.


Gemi de çarpmıştı...


   15 Kasım 1982 günü, Lübnan bandralı Abdüllatif isimli tankerin de restoran kısmına çarparak büyük hasar yaptığı Carlton Oteli'nin, deniz kazasında çok büyük tehlike atlattığı ancak bugün belli oldu. Yetkililer, ''Tanker, binanın orta yerine çarpsaydı, o zaman kesinlikle otel, karton gibi çökerdi. Çünkü taşıyıcı ana kolonlar çok zayıf, darbelere, ağır yüke karşı koyamaz'' dediler.


Kürşat zamanından...


  İstanbul Boğazı'nın kıyısında, deniz ile bağlantısı olan, Sait Halim Paşa Yalısı ile aynı bahçeyi paylaşan Yeniköy Carlton Oteli, 1970 yılında Nihat Kürşat'ın Turizm Bakanlığı yaptığı dönemde hizmete girmişti.

   1967 yılında Yeniköy Oteli'nin yıkılması ile, eski otelin yerine inşa edilen ve Carlton Otelleri'nin işletmeciği ile bağlantılı açılan 2. sınıf turistik belgeli oteli, 1968 yılında müteahhit Tarık Kadam'ın yaptığı açıklandı. 

   Yeniköy Carlton Oteli, arkasındaki ikinci kısmı ile birlikte 122 odalı ve 242 kişilikti. 17 yıldır yerli, yabancı binlerce turisti ağırlayan, çeşitli toplantılara sahne olan, plajı ile, özellikle yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanan otel, son gününe kadar, Turizm Bankası'nın en karlı işletmesinden biriydi.


Milliyet Gazetesi 31 Ocak 1986



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com





Geri Dön