26 / 04 / 2024

1987 yılında 3. Boğaziçi Köprüsü'nün ihale dosyası tamamlanmış!

1987 yılında 3. Boğaziçi Köprüsü'nün ihale dosyası tamamlanmış!

1987 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Ortaköy ile Bağlarbaşı arasında yap-işlet-devret sistemiyle yaptıracağı Üçüncü Boğaziçi Köprüsü'nün ihale dosyası hazırlanmış. Haliç'e yapılacak Dördüncü Haliç Köprüsü ise ihaleye çıkarılmış.



1987 yılında 3. Boğaziçi Köprüsü nün ihale dosyası tamamlanmış!


3. Boğaz Köprüsü ile 4. Haliç Köprüsü ihaleye hazır


7 tepe İstanbul'a 7 köprü


Yap-işlet-devret sistemiyle yapılacak 3. Boğaz Köprüsü'nün ihalesini İngilizler kazanırsa Başbakan Thatcher temel atma töreni için Türkiye'ye gelecek


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   İSTANBUL'da, Ortaköy'le Bağlarbaşı arasına yapılacak Üçüncü Boğaz Köprüsü'nün ihale dosyası tamamlandı ve köprünün 5 milyar liraya mal olacak şehir içi ekspres yoluyla, bu yolu Ortaköy'den Samatya'ya bağlayacak Dördüncü Haliç Köprüsü ihaleye çıkarıldı.

   Büyükşehir Belediye Başkanı Bedrettin Dalan, Yenikapı-Söğütlüçeşme arasında yapılması öngörülen tüp tünel yol projesi için de ihale dosyası hazırlamaya başladıklarını belirterek, şöyle dedi:

   ''Hükümetimiz ve Devlet Planlama Teşkilatı (DPT), İstanbul'un şehir içi trafik sorununa 


1987 yılında 3. Boğaziçi Köprüsü nün ihale dosyası tamamlanmış!


kalıcı çözüm getirecek Üçüncü Boğaziçi Köprüsü, şehiriçi ekspres yolu, Dördüncü Haliç Köprüsü ile Boğaziçi tüp tünel yol projelerini olumlu buldu. Buna göre, üçüncü köprünün yükünü taşıyacak dördüncü Haliç Köprüsü ile Ortaköy-Samatya arasındaki yol projesi ihaleye çıkarıldı.''

   Başkan Dalan, Dördüncü Haliç Köprüsü ile ekspres yol projesine yerli ortaklı üç yabancı firmanın teklif verdiğini bildirdi ve şunları söyledi:   

   ''Üçüncü Boğaziçi Köprüsü yap-işlet-devret sistemiyle yapılacak. Bu nedenle en iyi teklifi getiren, köprünün gişesine oturacak.''

   

İNGİLİZLER TALİP


   Büyükşehir Belediyesi üst düzey yetkililerine göre, büyük bir olasılıkla 1988 yılı Mayıs ayı sonlarında temeli atılacak Üçüncü Boğaziçi Köprüsü yapımı için en ateşli İngiltere. Bu arada ihaleyi İngiltere'nin kazanması durumunda Başbakan Margarat Thatcher'ın temel atma töreninde katılmak üzere İstanbul'a geleceğini bildiriyor.


KİM KAZANIR?


   Verilen bilgiye göre, köprü ile ilgili bir süredir devam eden görüşmelerde İngiltere, köprü giderinin tamamını düşük faizli kredi olarak getirmeyi taahhüt ederek, öne geçmiş durumda ancak; ihaleyi köprü geçiş ücretini en düşük tutan ve ücret belirleme çalışmasını belediye ile ortak yapmayı taahhüt eden, ayrıca köprü inşa edildikten sonra en az süre işletme hakkını elinde bulundurmak isteyen ülkenin alacağını söyleniyor. 

   İhale için teklif vermek üzere Büyükşehir Belediyesi ile ön görüşme yapan ülkeler ise İngiltere, Fransa ve Japonya'dan ibaret.


(1987 yılında Reşat Altın 109.702 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 3 Aralık 1987



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön