25 / 04 / 2024

1987 yılında Ali Sami Yen Stadı satılacakmış!

1987 yılında Ali Sami Yen Stadı satılacakmış!

1987 yılında Tekel, şehir merkezlerindeki değerli bazı bina ve arsalarını satışa çıkaracakmış. Satışa çıkarılacaklar arasında Mecidiyeköy Likör Fabrikası ve Ali Sami Yen Stadı da bulunuyormuş. Stada 250 milyar lira değer biçilmiş.



1987 yılında Ali Sami Yen Stadı satılacakmış!


Ali Sami Yen otel oluyor


Özcan ERCAN


Mecidiyeköy'de 400-500 milyar lira değer biçilen Likör Fabrikası ile Ali Sami Yen Stadı'nın birlikte satışa çıkarılması, yerine de beş yıldızlı otel ya da iş hanı yapılması planlanıyor.


1987 yılında Ali Sami Yen Stadı satılacakmış!


TEKEL, şehirdeki arazi ve fabrikalarını satışa çıkardı


Ali Sami Yen otel oluyor 


Özcan ERCAN


   ÇOK yakın bir gelecekte yabancı sigara üreticileri ile ortak üretime girişecek olan Tekel Genel Müdürlüğü, şehir merkezlerindeki değerli bazı bina ve arsalarını satışa çıkarıyor, ya da fabrika kurulması karşılığında elden çıkarmaya hazırlanıyor.

   En önemli satış Mecidiyeköy'deki Likör ve Konyak Fabrikası'nın Beden Terbiyesi'ne ait Ali Sami Yen Stadı ile birlikte satışa sunulması olacak. İlgililer, bugünkü rayiç değeri yaklaşık 400-500 milyar lira civarında olan bu iki yapı karşılığında Küçükçekmece'de 120-150 bin kişilik stat kurulması teklifinin de bir başka seçenek olarak ortaya atıldığını belirtiyorlar. İnşaat sektörüne yakın çevrelerden edinilen bilgiye göre, bu teklif kabul edilirse söz konusu stat inşaatını Eska üstlenecek. Eska'nın çok değerli olan Mecidiyeköy arazisi üzerine ise ya beş yıldızlı bir otel ya da büyük bir alışveriş merkezi kuracağı öne sürülüyor.

   Tekel Genel Müdürü Süreyya Yücel Özden, Mecidiyeköy'ün merkezindeki Likör Fabrikası'nın Ali Sami Yen Stadı ile birlikte satışa çıkarılacağını doğrulayarak, şunları söyledi: ''Şehirlerimiz büyüdükçe, Tekel'in şehir dışında olan binaları merkeze kaydı. Biz bu gelişmeyi Tekel'in gücünü artırmak ve söz konusu menkullerin Tekel adına rantlarından yararlanmak için değerlendirmeye karar verdik. Mecidiyeköy'deki fabrikamızın arazisi 23 dönüm (23 bin m2) olup, m2'si 3-5 milyon lira civarındadır. Şundan kesinlikle emin olunmasını isterim ki, gerek Likör Fabrikası, gerek Ali Sami Yen Stadı, değerinden bir kuruş aşağı satılmayacaktır.''

   Tekel'in kabuk değiştirme operasyonunun bu satışlarla sınırlı olmadığına da değinen Yücel Özden, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz bu operasyonu iki seçenekli düşünüyoruz. Tarihi olan binalarımız restore edilerek uzun vadede daha çok yarar sağlamaktadır. Bunun ilk örneği Cibali Sigara Fabrikası'dır. Bu fabrika yabancı ortaklarımızla birlikte çok yakında tarihi görünümü korunarak otele dönüştürülecektir. Buradan kalkacak olan fabrikalar ise halen faaliyet halinde olan 5 bin ton kapasiteli  İzmir  Çiğli, Samsun Ballıca ve Manisa Akhisar'daki fabrikalarımız da üretimlerini sürdürecekler.

   ''İkinci seçeneğimiz ise şehir merkezlerindeki arsa ve binalarımızı Tekel yararına satışa çıkarmaktır. Burada kurulacak tesislerde öncelikle Tekel ortaklığı aranacaktır. Tekel'in Mecidiyeköy'deki fabrikası ile Ali Sami Yen Stadı'nın 120 bin kişilik Olimpiyat Stadı olarak takası ancak üçüncü seçeneğimizdir. Likör Fabrikamız ise meyvesi bol olan bir yöreye taşınacaktır. Bunu da arsayı verdiğimiz müteahhit inşa edecektir.''


SATIŞA ÇIKACAK BİNA VE ARSALAR


   Mecidiyeköy Likör ve Kahve Fabrikası (200-250 milyar), Ali Sami Yen Stadı (250 milyar), İzmir Gazi Paşa Basmane Tütün Deposu (150-200 milyar), (Tekel'in en büyük arazisi Cibali Sigara Fabrikası) restore edilip, otele dönüştürülecek, Şanlıurfa'daki Tekel Deposu restore edilecek, okul olarak kullanılacak, Kayseri tarihi Tekel binası restore edilecek vali konağına dönüştürülecek, Kırşehir'de büyük boş arazi (50 milyar), Çanakkale'de tarihi tütün deposu restore edilerek, otel olarak kullanılacak.


(1987 yılında Reşat Altın 109.702 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 4 Temmuz 1987



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön