26 / 04 / 2024

1987 yılında Beykoz'da 25 yalının yıkımına başlanmış!

1987 yılında Beykoz'da 25 yalının yıkımına başlanmış!

1987 yılında Beykoz Belediyesi, ''Kıyıyı halka açma'' gerekçesiyle 4 bin 378 metrekarelik alanı kamulaştırarak üzerindeki binaları yıktırmaya başlamış. Belediye'nin metrekaresini 800 bin liradan kamulaştırdığı alanda 25 yalı ve bir iskele bulunuyormuş.



1987 yılında Beykoz da 25 yalının yıkımına başlanmış!


  BOĞAZ'DA SESSİZ OPERASYON

 

 25 yalıya yıkım 


   BEYKOZ Belediyesi, ''kıyıları halka açma'' gerekçesiyle Beykoz ve Yalıköy parkları arasında kalan 4 bin 378 metrekarelik alanı sessiz sedasız kamulaştırarak üzerindeki binaları yıktırmaya başladı. Beykoz Belediyesi'nin metrekaresini 800 bin liradan kamulaştırdığı 25 yalı, bir lokanta ve vapur iskelesinin bulunduğu alan yıkımdan sonra park olacak. Bu arada 400 milyon lira değer biçilen eski karakol binası da ilk yıkılan yapı oldu.


1987 yılında Beykoz da 25 yalının yıkımına başlanmış!


   Beykoz'da 25 yalı, bir iş yeri ve iskele binası yıkıldı


   Boğaz'da, sessiz OPERASYON 


Beykoz Belediyesi, ''kıyıyı halka açma'' gerekçesiyle Beykoz ve Yalıköy parkları arasında kalan 4 bin 378 metrekarelik alanı kamulaştırarak üzerindeki binaları yıktırmaya başladı. Yıkılacak binalar, metrekaresi 800 bin liradan kamulaştırıldı. 


Abdullah ÖĞÜLMÜŞ


   BEYKOZ'da metrekaresi 800 bin liradan kamulaştırılan 25 yalı ile Şehir Hatları İşletmesi'nin iskele binası ve bir lokanta yıkılmaya başlandı. Üsküdar Belediyesi de Kandilli kıyı kuşağında kamu arsasına kaçak yapılan 14 yazlık evi yıktı.


MECLİS KARARI UYGULANIYOR


   Beykoz Belediye Meclisi'nin ''Çarşı kıyısını halka açma'' kararını Büyükşehir Belediye Meclisi de onayladı ve Beykoz Meydanı'nda, Beykoz Parkı ile Yalıköy Parkı arasındaki bir kilometrelik kıyı kuşağı üzerinde yer alan ve toplam 4 bin 378 metrekare alanı kaplayan 25 yalı, bir iskele ve binası ile bir lokanta, 3 milyar 398 milyon 400 bin liraya kamulaştırılarak, yıkıma başlandı.

   Beykoz Belediyesi Başkanı Ali Zengin, ''Kamulaştırılan yalılardan Emine Amire Gezer, Veysel Pak Alioğlu Yalısı ile mülkiyeti Büyükşehir Belediyesi'ne ait olan bir yalının Paşabahçe'de uygun bir alana nakledileceğini'' belirterek, şunları söyledi:

   ''Yıkımı kesinleşen diğer binaların tarihi eser olmadıkları tescil edildi. Yıkarak açmaya başladığımız alanı Beykoz Parkı ve Yalıköy Parkı ile birleştirdiğimiz zaman 2 kilometre uzunluğunda halka açık bir kuşağı kazanacağız. Böylece Beykoz halkı nefes alacak.''

   Başkan Ali Zengin, ''Yıkılacak binaların cadde tarafında 20 dükkan bulunduğunu, esnafların mağduriyetini önlemek için uygun iş yerleri meydana getirileceğini'' söyledi.


SAHİPLERİ


  Yıkılacak binaların sahipleri şunlar: Veysel Pak Alioğlu, Ethem Necil Vuray, Mustafa Kemal Civelek, Hatice Halide Sekban, Hacı Alibey Vakfı, Mehmet Fahri Erşahin, Muzaffer Oner, Eleni Zümbülü, Abdullah Okandan, Hikmet Arı, Neriman Borak, Denizcilik İşletmeleri, Reşat Ağan, Büyükşehir Belediyesi, Cemalettin Yılmaz, Büyükşehir Belediyesi, Zekiye Özbardakçı, Hazine-Fatma Şükriye Elhaç Mustafa Efendi Vakfı, Fadıl Baykaç, Remzi Sipahioğlu, Ayşe Nurhan Güneş, Emine Balaşoğlu, Fatma Macide Arataman, Emine Amire Gezer.

   Beyoğlu Belediye Başkanı Ali Zengin, ''Tarihi eser olan 3 yalının Paşabahçe'de Petrol Ofisi'nden kamulaştırılan alana taşınacağını ve yalıların özelliklerinin 'yeniden yapma' sistemiyle korunacağını'' belirterek, açıklamasını şöyle sürdürdü:

   ''Paşabahçe'de Petrol Ofisi'ne ait dolum tesislerinin bulunduğu alanı da kamulaştırdık. İlçemizdeki bu çirkin görüntüye de yakında git diyeceğiz. Önümüzdeki sonbahardan itibaren Beykozlular uzun ve yeşil bir kordon boyuna kavuşacak.''


ÜKSÜDAR'DA YIKIM


   Bu arada Üsküdar Belediyesi Kandilli kıyı kuşağında kamu arsası üzerine kaçak yapılan 14 yazlık evi yıkarak, kıyı düzenlemesine başladı. Ayrıca Üsküdar İskele ile Boğaziçi Köprüsü arasındaki kıyı kuşağında yer alan 28 binanın da çoğu yıkıldı.

 

RUMELİ YAKASI'NA DA DOZERLER GİRDİ


   Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Haziran ayından itibaren Boğaziçi'nin Rumeli Yakası'nda da kıyı düzenlemesi çalışmaları yapılacağını, tarihi özelliği olan binaların önünden kazıklı yollar geçirileceğini ve İstanbul halkının Boğaziçi'nden daha çok yararlanmasının sağlanacağını bildirdiler. 

   Yıkılacak binalar hakkında bir açıklama yapmanın henüz erken olduğunu belirten yetkililer, ''Boğaziçi'nin simgesi yalıları olduğu gibi koruyacağız. Bu konuda kimsenin kuşkusu olmasın. Yıkımına karar alınan beton bina sahipleri 'yalılar yıkılıyor' yaygarası çıkararak, halkın dikkatini yanlış yöne çekiyorlar. Bundan sonraki yıkım operasyonlarında buna fırsat vermeden işi bitireceğiz.'' dediler.


(1987 yılında Reşat Altın 109.702 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 21 Mart 1987 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön