28 / 03 / 2024

1987 yılında İstanbul'a ''havameydanı'' gibi otogar!

1987 yılında İstanbul'a ''havameydanı'' gibi otogar!

1987 yılında İstanbul'da 32 milyar liraya mal olacak, içinde konaklama tesisinden çoçuk kreşine kadar her şeyin düşünüldüğü ''havameydanı'' gibi otogar yapılacakmış. Ferhatpaşa Çiftliği'nde kurulacak otogara ''Dalan Otagarı'' adı verilmiş.



1987 yılında İstanbul a havameydanı gibi otogar!


İstanbul'a ''havameydanı'' gibi otogar yapılıyor


Ekim ayında temeli atılacak ve 32 milyar liraya mal olacak otogarda kapalı devre TV istasyonu, 800 yataklı iki otel, dört banka şubesi, kreş, sinema salonu, hamam, kafeteryalar yer alıyor...


Didar ARSLAN 


   İSTANBUL'a havameydanını çağrıştıran otogar yapılıyor. Dalan Otogarı adı verilen ve Ferhatpaşa Çiftliği'nde Ekim ayında yapımına başlanacak olan otogarın kapalı devre televizyon istasyonu, emniyet ve itfaiye ağıyla, havalandırma tertibatıyla tam bir havaalanı görünümünde olacağı bildiriliyor. Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği tarafından 32 milyar liraya Cevahir İnşaat'a ihale edilen otogar, İstanbul'un nüfus ve yolcu artışı göz önüne alınarak inşa edilecek. 

   Yapılar Mimarlık'ın projesini çizdiği 230 bin metrekarelik bir alana kurulacak olan otogarda 168 yazıhane, 800 yataklı iki otel, 4 banka şubesi, çocuk kreşi, ibadethane, televizyon, video ve sinema salonu, hamam, lokantalar ve kafeteryalar yer alacak. Gidiş ve gelişin havaalanında olduğu gibi ayrı katlarda olacağı belirtilen otogarda taksi, otobüs ve insan trafiği hiçbir zaman birbiriyle kesişmeyecek. İstanbul'a gelen ve İstanbul'dan gidenlerin şehir içine ulaşımları otogarın ortasından geçecek metro bağlanacak. Ayrıca otogardan şehir içine bağlantılı karayolu yapılacak. Konaklama tesisinden çocuk kreşine kadar her şeyin düşünüldüğü Avrupa standardına yapılan otogar günde 250 bin kişiye hizmet verecek. 

   Şu andaki mevcut Topkapı Garajı ise günde 91 bin yolcuya hizmet veriyor. Topkapı Garajı'na gidip gelen 1300 otobüsün daha bugünden tıkanıklara neden olduğunu söyleyen Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği Genel Sekreteri Ahmet Yalmanoğlu, ''İki binli yıllarda İstanbul'un nüfusu 8-9 milyona ulaşacaktır. Topkapı Garajı devrini tamamlamıştır. Yeni yapılan otogar İstanbul'un nüfusu 30 milyon olsa da karşılayabilecek şekilde tanzim ediliyor'' dedi.

   Otogar 1985 yılından Anakent Belediyesi tarafından İstanbul'daki trafik kargaşasının ortadan kaldırılması amacıyla 25 yıl süreyle yap-işlet-devret sistemiyle Uluslararası Anadolu ve Trakya Otobüsçüler Derneği'ne verilmişti. Projeyi de Bakırköy Çarşı, Olimpiyat Köyü projelerini yapan Yapılar Mimarlık üstlenmişti. Otogarın finansmanı derneğe üye 268 müesseseden temin ediliyor.


(1987 yılında Reşat Altın 109.702 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 29 Eylül 1987



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön