28 / 03 / 2024

1990 yılında Beşiktaş Meydanı tamamen değişecekmiş!

1990 yılında Beşiktaş Meydanı tamamen değişecekmiş!

1990 yılında Beşiktaş Meydanı tamamen değişecekmiş. Meydanda uygulanacak Mimar Tanju Edige'nin projesine göre, meydandaki tüm üstgeçitler kaldırılacakmış ve meydan tamamen yayalara açılacakmış. Kıyı tarafında ise tüm yapılar yıkılacakmış.



1990 yılında Beşiktaş Meydanı tamamen değişecekmiş!


Projesi belirlenen yeni meydanla yayalar da, trafik de rahatlayacak


İşte modern Beşiktaş


Beşiktaş Meydanı'nda yeni düzenleme için belediyenin açtığı yarışmayı kazanan Yüksek Mimar Tanju Edige'nin projesinin kısa süre içinde ihale edileceğini açıklayan Başkan Ayfer Atay, ''Beşiktaşımız yepyeni bir çehreye kavuşacak'' dedi.


Ferit FARSAKOĞLU


   İSTANBUL'un eski semtlerinden Beşiktaş'ın meydanı tamamen yayalara açılıyor. Beşiktaş Belediyesi'nin bu amaçla düzenlediği proje yarışmasını Yüksek Mimar Tanju Edige kazandı. Projenin en 


1990 yılında Beşiktaş Meydanı tamamen değişecekmiş!


kısa zamanda ihale edileceğini açıklayan Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, ''Beşiktaşımız yepyeni bir çehreye kavuşacak'' dedi.

   Beşiktaş Belediyesi meydanın düzenlenmesi için proje hazırlanması işini ulusal ve tek aşamalı olarak Şubat 1990'da yarışmaya çıkardı. Jüri başvuran 43 proje arasından dereceye girenleri geçtiğimiz günlerde açıkladı.

   Beşiktaş Belediye Başkanı Ayfer Atay, meydanı yeniden düzenlemeye neden gereksinim duyduklarını şöyle açıkladı:

   ''Boğaziçi alanıyla Zincirlikuyu İş Merkezi, kent merkezini birleştiren yolların kavşak noktasında. Bu kavşak noktası çeşitli yerleşim birimleriyle adeta daraltılmış, kenetlenmiş. Biz bu kenetleme noktası genişletiyoruz. Böylece Zincirlikuyu'da her gün biraz daha büyüyen, sayıları artan eski dönemden ruhsatlı iş merkezlerinin kent ulaşımına başlıyoruz. Beşiktaş merkezini ve bu merkezde oturan insanları denizle barıştırmayı, onları kıyıya ulaştırmayı hedefledik.''

   Projenin finansı konusunda Büyükşehir Belediyesi'nin büyük katkıları olacağını belirten Ayfer Atay, şöyle devam etti:

   ''Bu hem ulaşım, hem görünüm ve ticari yönden birbirini bütünleyen bir proje. Aynı zamanda daha ilerde Karaköy, Eminönü, Taksim ve Beyazıt meydanlarının düzenlenmesiyle gerçekleşecek ulaşım zincirinin bir halkası olup, önümüzdeki yıllarda İstanbul'un trafik sorununun çözümüne metroyla birlikte katkıda bulunacaktır. Bundan sonra da Ortaköy Meydanı'nı düzenleyeceğiz.''

   Yüksek Mimar Tanju Edige'nin projesine göre öncelikle Beşiktaş Meydanı yayalara açılıyor. Levent yönüne giden araçlara geçiş veren üst geçit de dahil olmak üzere tüm üst geçitler kaldırılıyor. Sinanpaşa Cami'nin etrafı açılarak, otobüs duraklarıyla Migros binası da kaldırılıyor. Kıyı tarafında da Deniz Müzesi ile Barbaros Türbesi dışındaki tüm yapılaşmalar yıkılıyor.


PROJE ÖDÜLLERİ


   Beşiktaş Meydan ve Çevresi Kentsel Tasarım Proje Yarışması ödülleri de dün akşam Şevket Sabancı Kütüphanesi'nde düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Ödül dağıtım törenine Cumhurbaşkanı Turgut Özal'la görüşmesi nedeniyle katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen'in yerine ödülleri Jüri Başkanı Prof. Dr. Hande Suher dağıttı. Birincilik ödülünü Tanju Edige, Bereket Uluşahin, Sibel Pazarbaşı, Sami Pazarbaşı ve Fatoş Dıblan'dan oluşan Botaş A.Ş. kazandı.


Milliyet Gazetesi 20 Temmuz 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön