18 / 04 / 2024

1990 yılında Boğaziçi temizlenecekmiş!

1990 yılında Boğaziçi temizlenecekmiş!

1990 yılında Boğaziçi'nde taşınması gerekli olan tesisler tespit edilmiş. Deniz kirliliğini önlemek amacıyla Boğaziçi'nin iki yakası boyunca sıralanan tersaneler, fabrikalar ve petrol dolum tesisleri sökülecekmiş.



1990 yılında Boğaziçi temizlenecekmiş!


Akaryakıt depoları, tersaneler, sanayi tesisleri kaldırılacak


Boğaz'da temizlik


Ferit FARSAKOĞLU


Deniz kirliliğini önlemek amacıyla İstanbul Boğazı'nın iki yakası boyunca sıralanan tersaneler, fabrikalar, petrol dolum tesisleri sökülecek.


Kaldırılacak tesisler arasında İstinye Tersanesi, Petrol Ofisi Çubuklu Dolum Tesisleri, Paşabahçe Şişe-Cam Tesisleri, Sümerbank Deri ve Kundura Fabrikası yer alıyor.


1990 yılında Boğaziçi temizlenecekmiş!


Boğaz'da temizlik


   İSTANBUL Boğazı'nın iki yakasında sıralanan akaryakıt depoları, tersaneler ve sanayi tesislerinin kaldırılması için çalışmalar başlatıldı. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen, sanayi tesislerinin taşınması gerçekleştirilinceye kadar filtre ve arıtma tesisi kurmalarını zorunlu kıldıklarını söyledi.

   Boğaziçi'nde taşınması öngörülen tesisler arasında İstinye Tersanesi, Petrol Ofisi'nin Çubuklu'daki dolum tesisleri, Sümerbank Kundura Fabrikası ve Paşabahçe Cam Fabrikası gibi kuruluşlar da bulunuyor.

   Boğaziçi öngörünüm tatbikat planları ile 2960 sayılı Boğaziçi Yasası'nda kömür ve akaryakıt depoları ile sanayi tesislerinin bölgeden tasfiyesi öngörülüyor. Boğaziçi Yasası'nın geçici 12'nci maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca alınacak kararda belirtilen süre içerisinde tesisler başka yerlere nakledilecek. Bu alanda düzenleme ve yürütme görevi de Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne verildi. 

   Bunun üzerine Boğaziçi İmar Müdürlüğü yasa kapsamına giren ve taşınması gerekli olan tesisleri tespit etti. Tespit edilen kuruluşlar Başbakanlık, Bayındırlık ve İskan, Kültür ve Turizm, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Sanayi ve Ticaret, Maliye ve Gümrük bakanlıklarına bildirildi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen imzasıyla gönderilen yazının sonuç bölümü şöyle:

   ''Boğaziçi alanında ve özellikle sahil şeridinde yer alan bu çeşit tesislerin kaldırılacak başka yere nakledilmesi konusunda belirli bir sürenin verilmesi ile ilgili Bakanlar Kurulu kararının alınması gayesiyle tesisleri gösteren bir tespit ve liste ekte sunuldu. Konunun ele alınarak 2960 sayılı yasanın geçici 12'nci maddesi gereğince Bakanlar Kurulu kararının alınması için bilgi ve gereği arz olunur.''

   Bu arada Bakanlar Kurulu'nun konuya gerekli duyarlılığı göstermediğini belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Nurettin Sözen şöyle konuştu:

   ''Petrol Ofisi'yle Boğaziçi'ndeki tesislerini taşımaları için yaptığımız görüşmeler sürüyor. Kendilerinin öncelikle Çubuklu'daki tesisleri boşaltmalarını istiyoruz. Ancak taşınmaları zaman alacak. Bu süre içinde tüm kuruluşlardan arıtma tesislerini ve filtrelerini kurmalarını istedik. Bu konuda kararlıyız. Yeni çıkan, 'Arıtma Tesisi Yönetmeliği'miz de kirleten temşizler ilkesini getirdik. Daha önce kirleten öder deniliyordu. Bunu kaldırdık. Herkesten atığını 'ev atığı' düzeyine getirmesini istedik. Çünkü bu pislikleri başka türlü kanalizasyona veremeyiz.''


Milliyet Gazetesi 28 Mayıs 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön