26 / 04 / 2024

1990 yılında gökdelenlerin fiyatı astronomik seviyedeymiş!

1990 yılında gökdelenlerin fiyatı astronomik seviyedeymiş!

1990 yılında İstanbul'un muhtelif semtlerinde yükselen gökdelenlerin kiraları astronomik seviyedeymiş. Gökdelenlerdeki ofis ve dükkanların metrekaresi bin 500 dolar ile 2 bin 500 dolar arasında satılıyormuş.



1990 yılında gökdelenlerin fiyatı astronomik seviyedeymiş!


''Yüksek'' iş merkezlerinde metrekareler 4-6 milyon lira


Fiyatı da gökdelen


İstanbul'un dört bir yanından mantar gibi biten gökdelen iş merkezlerinin kiraları astronomik ve dolar üzerinden alınıyor.


Esentepe'de 26 kat yükselecek Maya-Akar İş Merkezi ile Nimet Abla Cami'nin minarelerini bile kapatacak şekilde yükselen Şerbetçi ve Özsözen iş merkezlerinde 700 m2'lik büroların kirası 11 bin dolardan (yaklaşık 27 milyon) başlıyor. 


Piyalepaşa Bulvarı'nda ve toplam alanı 350 bin metrekare olan PERPA'daki dükkanların metrekare satış fiyatı 2 ile 3 milyon arasında değişiyor


Emin DEMİRCİOĞLU


   İSTANBUL'da merkezi iş alanı olarak ayrılan bölgelerde birbiri ardına yükselmeye başlayan ve yükseklikleri 21 ile 72 kat arasında değişen gökdelen iş merkezlerindeki büro ve dükkanların metrekaresi bin 500 ile 2 bin 500 ABD doları (3 milyon 700 bin ile 6 milyon 150 bin lira) arasında satılıyor. Gökdelen iş merkezlerindeki kiralar da yine metrekaresi 10 ile 35 ABD doları (yaklaşık 25 ile 90 bin lira) arasında değişiyor.

   İstanbul Nazım Plan Bürosu eski yetkilileri, 1954 yılında Henry Prost tarafından yapılan 1/5 binlik ilk şehir anaplanından, 1980'de İmar ve İskan Bakanlığı tarafından onaylanan 1/50 bin ölçekli nazım plana kadar yapılan 11 şehir anaplanında da İstanbul'un bir ticaret ve yönetim merkezi olduğu üzerinde görüş birliğinin sağlanmış olduğunu belirttiler.

   Tüm tarihi boyunca İstanbul'un değişmez bir ticaret ve yönetim merkezi olduğunu söyleyen İmar Daire eski Başkanı Erol Özberk, kentin merkezi iş alanı (MİA) bölgelerini şöyle sıraladı:

   ''Eminönü ve Karaköy'den başlayıp Beyoğlu, Şişli, Osmanbey, Mecidiyeköy, Zincirlikuyu, Levent, Maslak ve Ayazağa'ya kadar uzanan iş merkezleri bölgesinin 1995'te İstanbul'un 10.5 milyon nüfus barındıracağı tahmininden hareketle yetersiz kalacağını düşündük. Bu nedenle, Birinci Boğaziçi Köprüsü'nün çevre yollarının geçtiği, Kartal, Maltepe, Göztepe, Acıbadem, Altunizade, Şişli, Bomonti, Okmeydanı, Piyalepaşa ve Bakırköy bölgelerini yeni MİA'lar olarak plan kapsamına aldık.''

   Zincirlikuyu'dan Ayazağa'ya kadar uzanan Levent'te inşaat alanlarının çok değerlendiğini söyleyen bir inşaat firması sahibi Selim Koray, biri 33, diğeri de 28 katlı iki bloktan oluşacak Sabancı Center ile 20'şer katlı 3 bloktan oluşan Yapı Kredi Plaza'da satış fiyatlarının metrekaresi bin 500 ile bin 700 dolardan belirlendiğini, 486 metrekarelik ofislerin kiralarının da aylık 7 bin 500 dolar olduğunu söyledi. 

   Yine Levent'te 47'şer katlı 2 bloktan oluşacak Türkiye Şişe Cam Yönetim Merkezi projesini hazırlayan Yüksek Mimar Doğan Tekeli, ''altyapı yetersiz kalır'' eleştirileri yüzünden projenin askıya alındığını belirtti. 

   Buna karşın İmar İskan Bakanlığı'nın Zincirlikuyu'da 72 katlı turizm ve ticaret merkezine inşaat izni vermesi eleştirilere


1990 yılında gökdelenlerin fiyatı astronomik seviyedeymiş!


konu oldu. İki bloktan oluşacak ticaret ve turizm merkezine İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın, Danıştay'da dava açacağını belirten İmar Daire Başkanı Mehmet Yıldız'ı, ''İstanbul bu gökdelenlerin getireceği yükü kaldıramaz'' dedi.

   Esentepe'de 26 kat yükselecek Maya-Akar iş merkezi ile Nimet Abla Cami'nin minarelerini bile kapatacak şekilde yükselen Şerbetçi ve Özsezen iş merkezlerinde 700 metrekarelik büroların kirası 11 bin ABD dolarından başlıyor.

   Mecidiyeköy Tekel Likör Fabrikası yanında inşa edilen AKB İş Merkezi ile Mecidiyeköy otobüs durakları arkasında yükselen 16 katlı Mecidiyeköy İş Merkezi'nde de büro ve dükkanların metrekaresi 800 ile bin 500 ABD doları (yaklaşık 2 milyon ile 3.5 milyon lira) arasında satılıyor. Kiralar da dolar üzerinden hesaplanıyor. Büyüklüğü 70 ile 600 metrekare arasında değişen büroların kirası da metrekaresi 10 ile 15 dolar arasında belirleniyor. Turyap satış yetkilisi Nejat Terzi, 700 araçlık otoparkı olan iş merkezinin daha çok yabancı şirketlerce tercih edildiğini söyledi. 

   Şişli'deki Nova-Baran Plaza 21 katlı. Çarşı bölümündeki 50 ile 105 metrekare arasındaki dükkanların kirası bin 500 ile bin 700 dolar olarak belirlenmiş. 21 katlı plazada, her biri 530 metrekare olan büro katlarını kiralamak ve satın almak için yönetim kurulu üyeleriyle yüz yüze görüşmek ve pazarlık yapmak gerekiyor.

   Yeni belirlenen merkezi iş alanlarında (MİA) Piyalepaşa Bulvarı'nda yapılan ve toplam alanı 350 bin metrekare olan PERPA'daki dükkanların metrekare satış fiyatı 2 ile 3 milyon lira arasında değişiyor.


(1990 yılında 1 dolar 2.521 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 21 Nisan 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön