28 / 03 / 2024

1990 yılında İstanbul'un ormanları yok olmuş!

1990 yılında İstanbul'un ormanları yok olmuş!

1990 yılında İstanbul'daki 230 bin hektar orman yok edilmiş. Devlet Terkos, Sultanbeyli, Kilyos ve Elmalı bölgelerinde bulunan ormanları korumakta başarılı olamamış. 480 bin hektar orman alanının 230 bin hektarı ziyan olmuş.



1990 yılında İstanbul un ormanları yok olmuş!


İstanbul'un ormanları da yok oldu


Bir taraftan kaçak yapılaşma, öte yandan ormanlık bölgelerdeki maden arama çalışmaları, halkın bir parça nefes alabileceği yeşil alanları bitirdi...


Kentteki 230 bin hektar ormanın kaçak yapılaşma sonucu yok edildiğini belirten İstanbul Orman Bölge Müdürü Mahmut Çotuk, çevreyi korumakta başarılı olunamadığını söyledi.


Ormanların 'hukuken orman' göründüğünü söyleyen Çotuk, ''Fiili olarak ortada orman diye bir şey yok. Bize de belediyeler gibi yıkma yetkisi verilsin'' dedi.


1990 yılında İstanbul un ormanları yok olmuş!


İstanbul'un ormanları da yok oldu


Mahir ÇERÇİ

İSTANBUL, (Hürriyet)


   İSTANBUL çevresinde bir helikopter gezisi düzenleyen Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, ormanların nasıl tahrip edildiğini gözler önüne serdi... İstanbul'da 230 bin hektar orman alanın, kaçak yapılaşma sonucu yok edildiğini belirten İstanbul Orman Bölge Müdürü Mahmut Çotuk, çevreyi korumakta başarılı olunamadığını söyledi. İstanbul'daki ormanların ''hukuken orman'' göründüğünü söyleyen Çotuk, ''Fiili olarak ortada orman diye bir şey yok. Bize de belediyeler gibi yıkma yetkisi verilsin'' dedi.

   İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri, önceki gün İstanbul'un ormanlık alanlarının bulunduğu Terkos, Sultanbeyli, Kilyos, Belgrad ve Elmalı bölgelerini helikopterle havadan taradı. Yapılan gezide, ormanlık alanların nasıl tahrip edildiği gözler önüne serildi. İstanbul'da 480 bin hektar orman alanından 230 bin hektar alanın ziyan olduğunu, 8 bin 600 hektarlık orman alanının özel kişilerin elinde olduğunu belirten Çotuk, ''Yaptığımız belirlemelere göre, ziyan olan ormanlık alan, bu sayının daha da üstünde olabilir. Özellikle Sultanbeyli ve civarında klasik yöntemlerle çevreyi koruyamadık. Dikenli telle koruma altına almaya çalışıyoruz. Yaklaşık 120 kilometre uzunluğunda dikenli tel çekilecek. Bunun bir kısmını çektik'' dedi.

   Sultanbeyli'deki ormanlık arazide 650'ye yakın kaçak yapının belirlenerek adliyeye intikal ettirildiğini anlatan Çotuk, şunları söyledi:

   ''Mahkemeler iki, üç yıl sürüyor, başa çıkamıyoruz. Belediyelere tanınan yıkma yetkisi, Orman İşletmeleri olarak bize de verilecek. O kanunun bir an önce çıkmasını bekliyoruz. O zaman biz de yıkacağız.''


Hürriyet Gazetesi 13 Mayıs 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön