28 / 03 / 2024

1990 yılında Kırk Azizler Ayazma Çeşmesi kurumuş!

1990 yılında Kırk Azizler Ayazma Çeşmesi kurumuş!

1990 yılında şifalı olduğuna inanılan 600 yıllık tarihi Kırk Azizler Ayazması'nın suyu kurumuş. Dolmabahçe Sarayı'nın arkasında inşa edilen bir otelin temel çalışmasının suyu kuruttuğu iddia edilmiş.



1990 yılında Kırk Azizler Ayazma Çeşmesi kurumuş!


600 yıllık Ayazma Çeşmesi artık akmıyor


Kırk Azizler kurudu


Müslümanlar ve Hristiyanlar tarafından şifalı olduğuna inanılan tarihi Kırk Aizler Ayazması'nın suyu, Dolmabahçe Sarayı'nın arkasında yapımı süren Swiss Otel'in inşası sırasında kesildi.


Şenal KONUKÇU


   DOLMABAHÇE Sarayı'nın arkasında Türk-Japon ortaklığıyla yapımı süren Swiss Oteli'nin temeli kazımı sırasında 600 yıllık Kırk Azizler Ayazması kurutuldu. Otel, yapımına başlandığı tarihten bu yanan hem Boğaziçi'nin hem de Dolmabahçe Sarayı'nın görüntüsünü bozduğu biçiminde tartışmalara yol açmıştı.

   Kırk Azizler Ayazması'nın suyu hemen yanındaki Amet Turabi Türbesi nedeniyle Hristiyanlar için olduğu kadar Müslümanlar tarafından da şifalı kabul edilmekteydi. Ancak ayazmanın suyu Swiss Otel'in temel kazımının başladığından bu yana akmıyor.

   İstanbul'da susuzluğun yoğun biçimde yaşandığı bir dönemde yüzyıllardır akan Kırk Azizler Ayazması'nın sessiz sedasız yok edilmesi çevre sakinlerinin tepkisine neden oldu. Ayazma ve Amet Turabi Türbesi'nin bitişiğindeki tarihi evin sahibi Prof. Dr. Yılmaz Akalın suyun yok olmasına otel inşaatının neden olduğunu öne sürerek ''Avukatlara danışığ, firmayı dava edeceğim'' dedi. Otel inşaatı başlamadan önce, ilgilileri uyardığını belirten Prof.


1990 yılında Kırk Azizler Ayazma Çeşmesi kurumuş!


Akalın, ''Bu suyun tarihi, İstanbul'un fethinden öncesine uzanıyor. Benim ecdadım burada yaşadı. Kendilerini uyardık. Tedbir alacağız dediler. Ama 600 senelik suyu kuruttular. Bu su gitti bir daha geleceğine inanmıyorum'' diye konuştu.

   Otel inşaatının bulunduğu Beşiktaş Vişnezade Mahallesi Muhtarı Mustafa Erdoğan'da, suyun kurumasına neden olanların büyük bir sorumsuzluk içinde olduğunu öne sürerek, ''Çocukluğumuzdan beri bildiğimiz su, otel inşaatından sonra akmamaya başladı'' dedi. Her yıl 9 Mart ile 9 Nisan tarihleri arasında Ayazma'da dini törenler düzenleyen Beşiktaş Panayia Rum Ortodoks Kilisesi Papazı Aleko ise, ''Otel bizim suyu kazı sırasında yok etti. Kendilerini uyardık. İlgilenmediler. Şu anda ne olacağını bilmiyoruz. Su olmazsa belki de kapatacağız burayı'' diye konuştu.


Milliyet Gazetesi 27 Temmuz 1990 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön