27 / 04 / 2024

1990 yılında villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaşmış!

1990 yılında villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaşmış!

1990 yılında İstanbul'da villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaşmış. Boğaz'daki lüks villalar 2-4 milyar lira arasında satılıyormuş. Boğaz'daki bir villaya ödenen para ile Fransa'da 7 şato satın alabilmek mümkünmüş.



1990 yılında villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaşmış!


Avrupa'da şatolar bile bizimkilerin yanında sudan ucuz


Villa salgını


Asım ERTAN


   İstanbul'da villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaştı. Boğaz sırtlarındaki milyarlık villalar, kapanın elinde kalıyor. Deniz manzaralı, yüzme havuzlu, saunalı, tenis kortlu villaların fiyatı 700 bin dolar ile 1.5 milyon dolar (2-4 milyar lira) arasında değişiyor.


Boğaz'daki böyle bir villaya ödenen para ile Fransa'da 7 şato ya da 20 villa alabilmek mümkün.


 1990 yılında villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaşmış!


Ali Ustay tarafından yaptırılan deniz manzaralı Tarabya villaları 75 bin dolarla 1.5 milyon dolar (2-4 milyar lira) arasında satışa çıkarıldı.


Asım ERTAN


   İSTANBUL'da villa merakı nedeniyle fiyatlar astronomik rakamlara ulaştı. Özellikle Boğaz sırtlarındaki milyarlık villalar kapanın elinde kalıyor. Deniz manzaralı, yüzme havuzlu, saunalı, tenis kortlu villaların fiyatı 700 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor. Bu fiyatta Fransa'da 7 şato ya da 20 villa alabilmek mümkün.

   Villaların en yoğun olduğu yerler Yeniköy ve Tarabya ile Büyükdere ve Sarıyer sırtları. Buralarda inşa edilen ''süper lüks'' villalar için ''süper'' fiyatlar isteniyor. Koru içine Ali Ustay tarafından yaptırılan manzaralı Tarabya villaları 750 bin dolar ile 1.5 milyon dolar (2-4 milyar lira) arasında satışa çıkarıldı. 86 dönüm arazi içerisinde inşa edilen 56 villadan 36'sı kısa sürede satıldı. 20 villa da alıcısını bekliyor. Her villanın özel yüzme havuzu ve saunası bulunuyor. 385 ile 425 metrekare büyüklüğündeki villaları alan ayrıca 1.5 dönüm arsa sahibi oluyor. Bazıları alıcıları tarafından kiraya verilen villaların aylık kiraları ise 5 bin dolar (13 milyon lira).

   Yeniköy sırtlarında Mehmet Hattat tarafından yaptırılan 29 villa ise yüzme havuzlu, saunalı, uydu antenli, spor kompleksli ve helikopter pistli olacak. 450 metrekare büyüklüğündeki villaların fiyatı da 1 milyon dolardan başlıyor. Yine Yeniköy'de Salih Tatlıcı'nın süper lüks villaları kiracı bekliyor. Tatlıcı'nın istediği aylık kira neredeyse bir daire parasını buluyor. Tatlıcı, tam 8 bin dolar, yani 21 milyon lira kira istiyor. Tarabya'daki Tahirpaşa villaları ise diğerlerine oranla daha mütevazı. Bu villaların sahiplerinden biri de Ticaret eski Bakanı ve ANAP milletvekili Cahit Aral. Aral villaların Gümüşsöz Yapı Kooperatifi villaları olduğunu ve arsanın 1982 yılında alındığını söyledi. Villanın kendisine 71 milyon liraya mal olduğunu belirten Aral, yanındaki villanın geçen yıl 350 milyon liraya satıldığını kaydetti.


ŞATO DAHA UCUZ


   İstanbul'daki villa fiyatları Avrupa ülkelerindeki şato ve villa fiyatlarını 5-20 kat solladı. Özellikle Boğaz'daki villa fiyatlarıyla Avrupa ülkelerindeki villa hatta şato fiyatları karşılaştırılınca çok çarpıcı bir tablo ortaya çıkıyor. The İndependent'in haberine göre Fransa'da 20 odalı 18. yüzyıl şatosu çevresindeki araziyle birlikte 139 bin sterline (613 milyon lira) satılmış. Estancarbon Şatosu ise 750 bin sterlinden (3.3 milyar lira) açık artırmaya çıkartılmış. Boğaz'da bir villanın fiyatı ise 2-4 milyar lira arasında değişiyor. Yine Fransız dergilerine verilen ilanlarda süper lüks villa fiyatları 400 bin frank (184 milyon lira) dolayında. Boğaz'daki süper lüks villa fiyatına Fransa'da 20 villa alabilmek mümkün. 

   Boğaz'daki villa fiyatlarının astronomik rakamlara çıkmasına gerekçe olarak Boğaz'da imar izni verilmemesi gösterildi. Yeniköylü emlak komisyoncusu Hamdi Çap, ''İmar izni olmadığı için meydan villalara kaldı'' dedi. Özellikle son yıllarda villa salgınının başladığına dikkat çeken Çap, villaların son yıllarda 4-5 kat değer kazandığını söyledi. Bebek'te bir başka emlak komisyoncusu da, son iki yılda sadece Bebek-Arnavutköy-Etiler üçgeninde 300 dolayında villa yapıldığını ve bunların kısa sürede tüketildiğini söyledi.

   Villa sahiplerinin büyük çoğunluğu ticaretle uğraşıyor. Ancak bunların arasında tanınmış bir kişiye rastlamak çok zor. Villa sahipleri genellikle adı sanı duyulmamış kişiler. Villalara kiracı olarak ise genellikle yabancılar ilgi gösteriyor. Kiracılar arasında diplomatlar ile yabancı şirketlerin temsilcileri başı çekiyor.


(1990 yılında Reşat Altın 253.455 liraya satılıyormuş.)


Milliyet Gazetesi 10 Haziran 1990



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön