02 / 05 / 2024

1991 yılında Haliç kaderine terk edilmiş!

1991 yılında Haliç kaderine terk edilmiş!

1990 yılında yüzlerce kanalizasyonun ve atölyelerin atıklarının boşaldığı Haliç'te kirlilik aşırı boyutlara varmış. İstanbul Belediyesi, denizi kirletiyor gerekçesiyle Haliç kollektörlerini kapatmasıyla Haliç tekrardan kokmaya başlamış.



1991 yılında Haliç kaderine terk edilmiş!


Haliç, kaderine terk edildi


Çamur adaları gittikçe büyüyor...


Yüzlerce kanalizasyonun ve metruk atölyelerin atıklarının boşaldığı Haliç'te kirlilik aşırı boyutlara vardı. ''Çirkinlik Abidesi'' adalar ise, eskisi gibi yine ortaya çıktı...


Bir zamanlar 'Altın Boynuz' adıyla anılan ve eski İstanbul Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın, 'Gözlerim gibi mavi yapacağım' diye iddia ettiği Haliç, iki yıl içinde neredeyse eski haline döndü.


İstanbul Belediyesi, kuzey ve güney Haliç kollektörlerini Marmara Denizi'i kirletiyor gerekçesiyle durdurunca, ''Altın Boynuz'' eski gibi kokmaya başladı...


Haliç çevresinde bulunan parklar bakımsızlıktan çirkinleşti. Çarpık kentleşmenin sonucu gecekondular da, mantar gibi türemeye başladı. Pislik nedeniyle oluşan adacıklar daha da büyüdü.


1991 yılında Haliç kaderine terk edilmiş!


Haliç, kaderine terk edildi


Önay YILMAZ/İSTANBUL (Hürriyet)


   Bir zamanlar, ''Altın Boynuz'' adıyla anılan ve eski Belediye Başkanı Bedrettin Dalan'ın, ''Gözlerim gibi mavi yapacağım'' diye iddia ettiği Haliç'te, değişen hiçbir şey yok... Haliç yine kokuyor, yine pislik içinde. Tüm bunlar yetmiyormuş gibi, çevredeki çok sayıda kanalizasyon ve metruk atölye atıklarının boşaldığı bir merkez durumunda... Kısaca Haliç, yine bildiğiniz gibi...

   Haliç'te, geçmiş dönem belediye yönetimi tarafından başlatılan temizlik hamlesi, tamamen durdu. Temizleme projesi rafa kaldıran Haliç, unutulmuşluğun en büyük örneğini gösteriyor. İstanbul Belediyesi, kuzey ve güney Haliç kolektörlerinin çalışmasını, Haliç'in suyu Marmara Denizi'ni kirlettiği gerekçesiyle durdurunca, ''Altın Boynuz'' kaderine terk edildi. Belediye yetkilileri , Haliç sularının, kuzey ve güney kolektörlerle temizlenmesinin artık mümkün olmadığını, biyolojik arıtmadan sonra denize boşaltılacağını, ancak bunun için zamana ve büyük paraya ihtiyaç olduğunu bildiler. Bu karara, üniversiteye yaptırdıkları araştırma sonucu vardıklarını belirten yetkililer, ''Haliç, şu anda temizlenmiyor. Aksine giderek kirleniyor'' dedi.


HALİÇ'İN DURUMU İÇLER ACISI


   Haliç çevresinde bulunan parklar bakımsızlıktan çirkinleşirken, çarpık kentleşmenin sonucu gecekondular da, mantar gibi türemeye başladı. Pislik nedeniyle üzerinde adacıklar oluşan Haliç'te kirlilik, aşırı boyutlara vardı. Temizleme projesi bir türlü gerçekleşmeyen Haliç'te, pislik ve her türlü sefalet kol gezmeye başladı. 

   Kıyılarında bulunan mermer fabrikaları atıkları ile yüzlerce lağım suyunun aktığı Haliç, her türlü hastalığa da davetiye çıkarıyor. Şimdi İstanbullular, belediyenin unutulan Haliç'e, ne zaman sahip çıkacağını merakla beklemeye başladı.


Hürriyet Gazetesi 11 Ocak 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön