24 / 04 / 2024

1991 yılında İstanbul Boğazı'nı en çok devlet kirletiyormuş!

1991 yılında İstanbul Boğazı'nı en çok devlet kirletiyormuş!

1991 yılında, 19 meslek odası ve 4 sağlık kuruluşunun üyelerinden oluşan İstanbul Çevre Kurulu'nun raporuna göre, İstanbul Boğazı'nı en çok Boğaz kenarındaki devlet kuruluşları kirletiyormuş.



1991 yılında İstanbul Boğazı nı en çok devlet kirletiyormuş!


Atıklar ve atıksular kontrolsüz olarak İstanbul Boğazı'na akıtılıyor


19 meslek odası ve 4 sağlık kuruluşunun üyelerinden oluşan İstanbul Çevre Kurulu'nun raporuna göre, İstanbul Boğazı'nı en çok devlet kuruluşları kirletiyor.

   

İSTİHBARAT SERVİSİ


   MİMARLAR, kent planlamacıları, kimya, makine, elektrik, metalurji, jeofizik mühendisleri, doktorlar, eczacıların ortaklaşa yaptıkları çalışma sonunda hazırlanan raporda, Boğaz'ın ağırlıklı olarak devletin fabrikaları tarafından kirletildiği ileri sürüldü. Hazırlanan raporun İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne de bildirilmesine karşılık bir sonuç alınamadığı ifade edildi. İstanbul Mimarlar Odası'nda araştırmada bulunan Abdülselam Suvakçı, Boğaz'ın kenarındaki devlet fabrikalarının denizi kirlettiğini, bu arada Tuna Nehri'nin Karadeniz'e döküldükten sonra, Marmara'yı da etkilediğini belirtti.


1991 yılında İstanbul Boğazı nı en çok devlet kirletiyormuş!


Raporda Boğaz'a bir günde 1 milyon metreküp atıksu boşaltıldığını, Boğaz'ı sanıldığının tersine Karadeniz'den Tuna Nehri yoluyla gelen kirliliğin 16 kat daha fazla etkilediği belirtildi. Rapora göre, Boğaz'ın kirlenmesinin nedenleri şöyle sıralandı:

   Ahırkapı deşarjından, saniyede beş metreküp atıksu, arıtmasız olarak Boğaz girişine deşarj ediliyor.

   Beyoğlu bölgesinde kalan tüm atıksu kanalları, direkt olarak taşıdıkları evsel ve endüstriyel atıksuları Boğaz'a boşaltılıyor. 

   Günde, sadece Sümerbank Beykoz Deri Fabrikası'ndan kaynaklanarak, direkt Boğaz'a akan krom, sülfür ve askıda katı madde içerikli atık su miktarı yaklaşık 2 bin metreküp.

   Tekel-Paşabahçe İçki Fabrikası, her gün, yüksek organik kirleticiler içeren 1000 metreküp atıksuyu önlemsiz olarak Boğaz'a veriyor. 

   Paşabahçe Cam Sanayi A.Ş.'nin, Şişe Cam Fabrikası'ndan kaynaklanan kurşunlu, kromlu ve asidik suları yetersiz arıtma tesislerinden geçerek, günde yaklaşık 700 metreküp olarak Boğaz'a akıtılıyor.

   Çubuklu petrol dolum tesislerinden kaynaklanan benzin ve yağ içerikli sular, direkt olarak Boğaz'a veriliyor.

   Boğaz hattı üzerinde meydana gelen tanker kazalarıyla gemilerden sızan petrol ve ürünleri de Boğaz'a karışıyor.


Milliyet Gazetesi 16 Ağustos 1991



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön